U Sarajevu nepoželjni svi koji imaju podršku država koje nisu usvojile Rezoluciju o genocidu u Srebrenici 1Foto: Pixabay/Holdosi

Skupština Kantona Sarajevo jednoglasno je usvojila incijativu da se proglase nepoželjnim u Sarajevu svi koji imaju finansijsku ili političku podršku država koje nisu usvojile Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Inicijativa odbornika Damira Nikšića ima šest tačaka, a jedna od njih je i da Savet ministara javno objavi listu zemalja koje nisu usvojile Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, a čiji poslovni subjekti, banke, institucije, mediji i druge organizacije deluju u BiH, prenosi klix.ba.

Osuđuje se svako negiranje genocida i smatra se da su svi koji imaju dirketnu ili indirektnu finansijsku ili političku podršku država koje nisu usvojile Rezoluciju nepoželjni u Kantonu Sarajevo, navodi se u incijativi.

Ističe se da se prekida svaka saradnja s poslovnim subjektima, bankama, političkim i drugim organizacijama, društvima, medijima i pojedincima koji imaju direktnu ili indirektnu finansijsku ili političku podršku država koje nisu usvojile Rezoluciju.

Zahteva se da Parlamentarna skupštine BiH po hitnom postupku usvoji Zakon o zabrani negiranja genocida, koji bi jasno definisao sankcije i prekid diplomatskih i poslovnih odnosa sa državama koje nisu usvojile Reoluciju o genocidu u Srebrenici.

Traži se i da Savet  ministara BiH objavi zvaničnu listu država koje nisu usvojile Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, a čiji poslovni subjekti, banke, institucije, političke i druge organizacije, društva, pojedinci i mediji deluju u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.