U Sloveniji 10.000 novoobolelih, kraća izolacija zaraženih kao pragmatično rešenje 1Foto: Beta/Dragan Gojić

U Sloveniji je u poslednja 24 sata potvrđeno skoro 10.000 novih infekcija korona virusom i osam smrtnih slučajeva, a vlada je skratila samoizolaciju zaraženih bez simptoma, kako bi omogućila normalnije funkcionisanje zdravstva, školstva i privrede.

Od 14.650 PCR testova 9.945 je bilo pozitivno, ili 67,9 odsto.

Sedmodnevni prosek dnevnih infekcija porastao je na 8.868, a 14-dnevna incidencija na 4.836 slučajeva na 100.000 stanovnika, pokazuju današnji podaci Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIZJ).

Prema podacima Ministarstva zdravlja, u bolnicama u Sloveniji je 601 kovid pacijent, od toga 136 na odeljenjima intenzivne nege, a broj aktivnih slučajeva zaraze premašio je sto hiljada, prenela je Hina.

Broj umrlih od početka epidemije je porastao na 5.751.

Novom odlukom slovenačke vlade vreme samoizolacije većine zaraženih korona virusom skraćeno je na sedam dana, s tim da sedmog dana moraju imati negativan brzi test.

Zaraženim osobama se skraćuje samoizolacija, pod uslovom da nemaju temperaturu ili druge značajnije zdravstvene tegobe 24 sata pre prestanka izolacije, a ako je to slučaj, produžava im se trajanje izolacije.

Ova promena stupa na snagu u ponedeljak, sa ciljem da se smanji veliki broja izolacije i karantina zbog funkcionisanja zdravstvenog i obrazovnog sistema, kao i privrede, saopštila je vlada, ali je odbacila predloge da se karantin i samoizolacija smanje na samo pet dana zbog prevelikog rizika.

Takvo skraćenje povećalo bi mogućnost prenošenja virusa, saopštio je vladin naučni savet za kovid-19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.