U Sloveniji postepeno smirivanje epidemije, vlada planira vakcinaciju dece 1Foto: EPA-EFE/NARONG SANGNAK

U Sloveniji su u poslednja 24 sata potvrđena 2.224 slučaja zaraze korona virusom, a epidemiološko stanje se smiruje, dok broj hospitalizovanih stagnira.

Nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ) objavio je danas da je smanjen i broj aktivnih zaraza, dok je broj hospitalizovanih i dalje vrlo visok, iako pokazuje znakove stabilizicije stanja, prenosi Hina.

Vlada je objavila da je u bolnicama trenutno 1.120 obolelih, od kojih su 284 na intenzivnoj nezi. Najmlađi hospitalizovani kovid pacijent ima 26 godina, a najmlađi na intenzivnoj nezi 31 godinu.

U poslednja 24 sata od posledica kovida-19 preminule su 23 osobe.

Kako navode slovenski mediji, nakon što je Evropska agencija za lekova (EMA) odobrila vakcinaciju dece Fajzerovom vakcinom i slovenska vlada priprema imunizaciju koja se već odvija u više drugih država u Evropi i svetu.

Agencija EU ranije je odobrila vakcinu Fajzer-Biontek za decu stariju od 12 godina, a juče je tu vakcinu odobrila i za decu uzrasta pet do 11 godina.

Najavljeno je da će dečije doze u zemlju stići narednog meseca i da će vakcinaciju obavljati pedijatri.

Slovenski infektolog Andrej Trampuž iz berlinske klinike Charite izjavio je za Slovensku televiziju da se u Nemačkoj deca vakcinišu već duže vreme i da je to odlučeno jer nakon zaražavanja uprkos blažim simptomima mogu zaraziti odrasle.

Prema podacima ministarstva zdravlja, u Sloveniji je do sada potpuno zaštićeno 54,3 odsto populacije, što se smatra preniskim.