U Ugandi poslanici dobili 25 miliona evra da kupe automobile 1Foto: Pixabay/Asatira

Vlasti Ugande ove nedelje su podelile svojim poslanicima oko 25 miliona evra za kupovinu automobila, što je izazvalo nezavodoljstvo u toj afričkoj zemlji koja je teško pogođena epidemijom korona virusa.

Svaki od 529 poslanika dobio je oko 200 miliona ugandskih šilinga (oko 48.000 evra).

Predsednik Ugande Joveri Museveni je 18. juna zbog velikog broja zaraženih korona virusom, naložio obustavu putovanja, zatvaranje barova, škola i crkava tokom najmanje šest nedelja.

„Neprihvatljivo je da vlada kupuje luksuzne stvari poslanicima u parlamentu, koji i dalje primaju mesečnu platu od više od 30 miliona šilinga (oko 7.000 evra), dok većina stanovništva nema novca za hranu“, izjavila je Frans presu direktorka Unije za ljudska prava u Ugandi, Nana Namata.

Većina stanovništva prima platu oko 24 evra, a bolje obrazovani oko 60 evra.

Lider nacionalnog Foruma nevladinih organizaciaja Mozes Izoba izjavio je da taj novac predstavlja „moralni bankrot“ države.

Vlada je zbog rastućeg nezadovoljstva saopštila da poslanici imaju pravo na prevoz i da je to deo dugogodišnje tradicije.

U Ugandi, sa 45 miliona stanovnika, korona virusom se zarazilo 91.710 ljudi, od kojih je 2.496 preminulo. Vakcinacija je počela u martu i za sada je vakcinisano nešto više od milion ljudi.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “U Ugandi poslanici dobili 25 miliona evra da kupe automobile”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.