U zemljama EU sve oštriji planovi štednje: Španija predlaže i skidanje kravata 1foto EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Za punjenje evropskih skladišta gasa – treba 50 milijardi evra, 10 puta više nego što se mislilo. I dok se najjače energetske kompanije bogate, manji dobavljači – zbog ograničenih cena propadaju. Mnoge zemlje, još dugo, neće moći ni da subvencionišu račune građana i privrede za gas i struju, koji su sve veći.

Kako bi zaštitili građane i privredu od skupih energenata, države su primorane da cene drže pod kontrolom. To ograničenje mogu da izdrže samo velike kompanije dok manje sve teže posluju.

U Velikoj Britaniji bankrotiralo je čak 30 dobavljača. Zato neke evropske zemlje već odustaju od subvencija jer je prioritet naprviti što veće zalihe energenata za zimu, a to košta. Grčka, dve trećine struje dobija iz gasa. Pokušavaju da zakupe skladišta u Italiji ali i da uskladište što više tečnog gasa.

„Novi plutajući rezervoar, zapadno od Atine, spreman je da primi prvo punjenje tečnog gasa do kraja avgusta. Grčka vlada preduzima mere zaštite u slučju nepovoljnog scenarija – prekida isporuke iz Rusije ove zime“, kaže Kostas Skrekas, ministar energetike Grčke, prenosi portal RTS-a.

U zemljama Evropske unije sve su oštriji planovi štednje energije kako bi se sačuvale rezerve gasa za hladne dane. U tome prednjače nemački gradovi: Berlin je isključio rasvetu na 200 javnih zgrada a neki već isključuju toplu vodu i grejanje u javnim i sportskim objektima.

„Nisam se uopšte tuširao. Bilo mi je previše hladno. Voda u tuševima je bila hladnija od one u bazenu“, rekao je građanin Hanovera.

„Zatamnjene su i najznačajnije zgrade, gradska većnica i crkva. Naš apel je da štedimo energiju gde god je to moguće. To je neophodno za jesen i zimu“, kaže Belit Onai, gradonačelnik Hanovera.

Španija je donela rigorozne hitne mere štednje koje će važiti do novembra iduće godine: preduzeća, restorani, muzeji i javni prevoz moraju držati ztvorene prozore i vrata dok radi klima i grejanje uz propisane temperature. Građanima je preporučno da gase svetla i spuštaju roletne.

„Institut procenjuje da nam 1 stepen manje uštedi 7 odsto energije. Veliko javno preduzeće, koje obuhvata 90 hotela i preko 100 restorana, primenom ovih mera moglo bi da uštedi više od milion evra godišnje“, kaže Tereza Ribera, ministarka energetike Španije.

Promoviše se i rad od kuće, gde god je to moguće. A španski premijer Pedro Sančez predložio je muškarcima u javnom i privatnom sektoru da tokom vrelih letnjih meseci ne nose kravate, jer će im biti prijatnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari