somalia auto bombafoto EPA-EFE/SAID YUSUF WARSAME

U napadu Islamske države na zatvor na severoistoku Sirije u pokušaju da oslobodi ekstremiste koji se tu nalaze, ubijeno je 18 pripadnika kurdskih snaga bezbednosti, javila je danas sirijska nevladina Opservatorija za ljudska prava.

Napad na taj veliki zatvor u mestu Hasake, gde se drže hiljade osumnjičenih ekstremista Islamske države, počeo u noći četvrtka na petak.

Napad je izazvao borbe koje su još u toku unutar zatvora i oko njega, navela je Opservatorija koja je dodala da je jedan broj zatvorenika uspeo da pobegne, ne precizirajući koliko njih.

Broj ubijenih pripadnika snaga bezbednosti i čuvara zatvora porastao je na 18, navela je Opservatorija ocenjujući da se radi o najvećem napadu Islamske države od 2019, kada je ta ekstremistička grupa pobeđena u Siriji i proterana iz svog poslednjeg uporišta na istoku zemlje.

Opservatorija je takodje saopštila da je najmanje 16 članova Islamske države ubijeno u borbama.

Sirijske demokratske snage gde su većina kurdski borci saopštile su da su uhapsile 89 zatvorenika koji su pokušali da pobegnu za vreme napada.

U zatvoru Gvajran nalazi se oko 3.500 osumnjičenih članova Islamske države, medju kojima i vođe te grupe, prema navodima Opservatorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.