Uefa pokrenula disciplinski postupak protiv Crne Gore 1Foto: Logo

Evropska fudbalska unija (Uefa) pokrenula je disciplinski postupak protiv Crne Gore.

Postupak je pokrenut nakon optužbi da su navijači u Podgorici na rasnoj osnovi vredjali engleske fudbalere tokom utakmice u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Engleska je sinoć u Podgorici pobedila Crnu Goru sa 5:1, u drugom kolu kvalifikacija. Navijači su tokom utakmice na rasnoj osnovi vredjali tamnopute reprezentativce Engleske Denija Rouza, Rahima Sterlinga i Kaluma Hadsona Odoja.

Uefa je saopštila da je pokrenut disciplinski postupak protiv Crne Gore zbog „rasističkog ponašanja“.

Hadson Odoj i Rouz su prijavili da su navijači oponašali majmunske krike tokom utakmice.

Saslušanje povodom incidenata u Podgorici Uefa će obaviti 16. maja.

Takodje, Crna Gora je optužena i za nerede navijača, koji su palili baklje, bacivali predmete u teren i blokirali stepenište na tribinama.

Organizacija koja se bori protiv diskriminacije i nejednakosti u fudbalu FARE navela je da će obezbediti dokaze koji bi mogli da dovedu do delimičnog ili potpunog zatvaranja stadiona za narednu utakmicu Crne Gore u kvalifikacijama, u junu protiv Kosova.

„Naš posmatrač je bio prisutan i prikupio je dokaze. Pohvaljujemo reakcije engleskih fudbalera, nijedno ljudsko biće ne bi trebalo da se suoči sa zlostavljanjem i ponižavanjem zbog svoje rase ili identiteta, nečega što bi mnogi Crnogorci mogli da razumeju iz razarajuće i krvave nedavne istorije Balkana“, navodi se u saopštenju.

Posle postizanja petog gola Sterling je rukama pokrio uši, na šta su navijači Crne Gore odgovorili uvredama i bacanjem predmeta na teren.

U odvojenoj istrazi o navodnim uvredama Hadsona Odoja u Kijevu, Uefa je odredila inspektora koji će proceniti žalbu Čelsija. Čelsi je prijavio da su navijači Dinama iz Kijeva na rasnoj osnovi vredjali Hadsona Odoja, u utakmici pre dve nedelje u Ligi Evropa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.