UN deblokiraju 100 miliona dolara za sedam zemalja, uključujući i Etiopiju 1Foto: EPA PHOTO/EPA/JASON SZENES

UN su danas najavile da će hitno deblokirati 100 miliona dolara pomoći grupi od sedam zemalja, uključujući Etiopiju koja će dobiti 20 miliona dolara, kako ne bi zavladala glad zbog pandemije korona virusa.

„Niko ne bi trebalo da smatra glad kao sporedni efekat ove pandemije“, naveo je u saopštenju zamenik generalnog sekretara UN za humanitarna pitanja Mark Loukok.

Ukoliko se to dogodi, kako je istakao, „to je zato što je svet dozvolio da se dogodi“. „Glad je moguće sprečiti. Ali moramo delovati na vreme da bismo nešto promenili. Više novca za pomoć je sada najbrži i najefikasniji način za podršku naporima u sprečavanju gladi“, dodao je on.

Iako na planeti ima „više nego dovoljno hrane za sve“, „glad dovodi do groznih smrti“ i „podstiče sukobe i rat“, podsetio je zvaničnik UN.

Od deblokirane sume, 20 miliona dolara ide Etiopiji, a ostatak od 80 miliona dolara deli šest zemalja, uključujući Avganistan (15 miliona), Burkina Faso (šest miliona), DR Kongo (sedam miliona), Nigerija (15 miliona), Južni Sudan (sedam miliona) i Jemen (30 miliona), precizira se u saopštenju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.