UN: Zapadne zemlje nisu garantovale da neće ometati izvoz žita i đubriva iz Rusije, reč je samo o dobrim namerama 1Brod, ilustracija Foto: Shutterstock/Nick Kashenko

Zapadne zemlje nisu garantovale da neće ometati izvoz žita i đubriva iz Rusije – reč je samo o dobrim namerama zemalja, izjavila je za Sputnjik generalna sekretarka Konferencije UN za trgovinu i razvoj Rebeka Grinspen, komentarišući potpisane dokumente o ukidanju ograničenja izvoza ruskih proizvoda i pomoći Rusije u izvozu ukrajinskog žita.

„O, ne, ovo je akt o jačanju poverenja. Nema nikakvih garancija, samo dobra volja i posvećenost svih strana da ova šema funkcioniše“, istakla je Grinspen.

Prema njenim rečima, imajući u vidu saopštenje G7, kao i izjave državnog sekretara SAD Entonija Blinkena, zajedničko svima je da podržavaju napore generalnog sekretara UN da se prehrambeni proizvodi i đubrivo oslobode sankcija upravo zato što niko ne želi prehrambenu krizu u svetu.

Grispen je, takođe, ocenila da će se operativni troškovi pri izvozu ruske hrane i đubriva smanjiti nakon potpisivanja sporazuma.

„Cene u svetu rastu zbog problema sa isporukom, osiguranjem, plaćanjem, prevozom robe. Prema tome, ono što predviđam jeste da će se te prepreke ublažiti a cena transakcija smanjiti“, istakla je zvaničnica UN.

Grispen smatra da je polovina udela u rastu cena žita uzrokovana cenama transporta i logistike
.
Prema njenim rečima, u UN će nakon zaključivanja sporazuma o žitu u Istanbulu biti oformljena radna grupa koja će raditi upravo u cilju nastavka tih napora.

„Nastavićemo saradnju i komunikaciju s našim partnerima u Evropi, SAD, s našim ruskim partnerima kako bismo razumeli s kakvim problemima i preprekama se susreću kad su u pitanju prehrambeni proizvodi i đubrivo“, zaključila je Grinspen.
.
U petak su u Istanbulu potpisani multilateralni sporazumi o ukidanju ograničenja na isporuku za izvor ruskih proizvoda i pomoći Rusije pri izvozu ukrajinskog žita. Sporazum koji su potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN predviđa izvoz ukrajinskog žita i đubriva preko Crnog mora iz tri luke, uključujući Odesu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.