UNHCR: Odgovornost velikih sila 1Foto: EPA-EFE/ANDRE PAIN

Na sednici Saveta za ljudska prava Zeid nije dao konkretne primere, ali se njegove reči odnose na rat u Siriji. Rusija i Kina su upotrebile pravo veta kako bi blokirale napore za utvrđivanje odgovornosti ratnih zločinaca i kažnjavanje sisrijske vlade Bašara Al Asada zbog navodne upotrebe hemijskog oružja, navodi AP.

Zeid je govorio o „klanicama ljudskih bića“ u sirijskoj Istočnoj Guti, oblastima Ituri i Kasaji u Kongu, gradu Taizu u Jemenu, u Burundiju i području Rakine u Mjanmaru.

Prema Zeidovim rečima, mada je Visoki komesarijat za ljudska prava ukazao na kršenje ljudskih prava, preduzeta je „minimalna akcija“.

Zeid nije zatražio produženje četvorogodišnjeg mandata, koji mu ističe u avgustu. Rusija, Kina, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska „moraju odgovarati žrtvama“ ako koriste veto da bi blokirale akciju koja bi mogla smanjiti ljudske patnje, rekao je Zeid. On je, međutim, odao priznanje Francuskoj na inicijativi za usvajanje kodeksa ponašanja prilikom upotrebe veta.

Zeid je naveo da su inicijativu podržale Britanija i više od 115 zemalja. Vreme je da im se Kina, Rusija i SAD pridruže i okončaju opasnu upotrebu veta, ocenio je Zeid.