Foto: FoNet/AP

Više od milion ljudi, po procenama organizatora, a 260.000 po proračunima policije preplavilo je Trg Gvangvamun u jednom od najvažnijih centara metropole od oko 11 miliona stanovnika.

Kažu da je skup bio najmasovniji u proteklih 30 godina. Porede ga sa onim iz 1987. godine kada se preko milion Južnokorejaca izlilo na ulice što je primoralo tadašnjeg šefa vojnog režima, generala Čun Du-hvana da prihvati zahtev da budu održani direktni predsednički izbori.

Glavne ulice oko trga koji je na jednom kraju oivičen nekadašnjom carskom palatom Gvangvamun, a na drugom statuama srednjovekovnih ličnosti, najslavnijeg nacionalnog vojskovođe admirala Ji Sun-sina, dok je u sredini statua najomiljenijeg kralja Seđonda, bile su krcate ljudima. Muškarci i žene, stari i mladi, nosili su natpise „Daj ostavku Park Gun hje“ i izvikivali parole protiv njene sadašnje administracije.

Miting protiv konzervativne predsednice Park je organizovalo više od 1.500 liberalnih i naprednih građanskih organizacija. Bio je to treći skup subotom otkako su u septembru mediji počeli da pišu o skandalu povodom optužbi za nezakonite radnje prijateljice predsednice Čoi Sun-sil.

Islednici istražuju tvrdnje da se Čoi mešala u različite državne poslove iako nije bila podvrgnuta bezbednosnoj proveri i da je finansijski profitirala od veza sa predsednicom. Čoi, kao i dva ranija predsedničina savetnika su u pritvoru zbog navodnih krivičnih dela.

Predsednica Park se dva puta javno izvinila sunarodnicima, što se u Južnoj Koreji smatra velikim udarom na ugled državnika. No izgleda da nije uspela da smiri bes javnosti, možda i zato što nije do kraja objasnila svoju ulogu u skandalu. Pravni stručnjaci kažu da ona možda nije želela da bude stvoren utisak da daje uputstva za tekuću istragu, što bi izazvalo još veće optužbe njenih političkih protivnika.

Islednici nisu sugerisali da je predsednica očekivala profit od postupaka Čoi, koja je prikupila na različite načine donacije velikih kompanija za dve neprofitabilne organizacije vredne preko 70 miliona dolara. Mnogi u zemlji međutim misle da su ta sredstva bila namenjena i predsednici Park pošto joj početkom 2018. bude istekao petogodišnji mandat.

Ni jedan predsednik Južne Koreje, izuzev Ro Te ua sa početka devedesetih nije bio umešan u bogaćenje dok je bio na položaju. Rođaci i bliski saradnici nekih od njih su to činili, zbog čega su završavali u zatvoru.

Islednici su najavili da će početkom iduće nedelje direktno postavljati pitanja predsednici Park, što će biti prvi put u istoriji da šef države bude pod istragom. Južnokorejski ustav ne dozvoljava da važećem predsedniku bude suđeno, ali su neki visoki zvaničnici sugerisali da je postavljanje pitanja predsednici, kao deo šire istrage, dozvoljeno. Sama Park je pristala da odgovara.

Predsednicu Park u ovom trenutku podržava samo pet odsto ispitanih, najniži nivo otkako se u Južnoj Koreji rade takva istraživanja. Među mladima, ona gotovo da i nema sledbenika.

Za sada su opozicione stranke umerenije od javnosti u zahtevima. One traže da se predsednica povuče iz bavljenja domaćim poslovima i to prepusti budućem premijeru koji bi bio predstavnik najšire koalicije, a da zadrži ovlašćenja za spoljne poslove i odbranu.

„oni (opozicione partije i radnički sindikati) su prosevernjački levičari koji pokušavaju da uruše demokratiju,“ ocenio je zvaničnik jedne konzervativne grupe. Son Sang-de, izdavač konzervativnog glasila NJuztaun je mišljenja da bi Park trebalo da uvede vanredno stanje i pohapsi „komuniste.“

Poziciju predsednice Park otežava još nekoliko činjenica. Među njima su nedoumice koje još traju u vezi s potonućem trajekta Sebel kada je blizu 400 ljudi, uglavnom srednjoškolaca, izgubilo život, a javnost se pita da li su vlasti mogle više da učine za njihovo spasavanje. Dalje, privreda Južne Koreje, članice Grupe 20, usporava poslednjih godina. Tu je i večito pitanje bezbednosne pretnje iz Severne Koreje koje postaje sve veća. Konačno, sa dolaskom Donalda Trampa u Belu kuću, odnosi sa najvažnijim partnerom Sjedinjenim Američkim Državama postaju komplikovaniji na ekonomskom i vojnom planu.

Do sada se nije dogodilo da neki južnokorejski predsednik ne završi svoj jedini petogodišnji mandat.

Lakmus za Trampa

Vlasti Južne Koreje su svesne da bi politička previranja u njihovoj zemlji mogao da iskoristi za širenje svog manevarskog prostora severnokorejski vođa Kim DŽong un, odgovoreno je Danasu u Ministarstvu ujedinjenja u Seulu. Kim DŽong un je u nedavnoj prošlosti koristio velike i značajne međunarodne i događaje u Južnoj Koreji za probe svog nuklearnog programa, rekao je jedan zvaničnik prošle nedelje u Seulu.

U ministarstvu spoljnih poslova u Seulu su odgovorili da vlada i institucije Južne Koreje normalno funkcionišu usred uzavrele atmosfere zbog afere sa bliskom prijateljicom predsednice Park. Zvaničnici Ministarstva su, međutim, primetili da bi politika prema Severnoj Koreji mogla da bude jedan od lakmus testova za administraciju novog predsednika SAD Donalda Trampa.