Vanredno stanje u Sudanu, najmanje 12 demonstranata ranjeno na ulicama Kartuma 1Foto: EPA-EFE/MOHAMMED ABU OBAID

General Abdel Fatah al-Burhan, jedan od lidera prelaznih vlasti u Sudanu, najavio je danas da će formirati novu vladu „kompetentnih ljudi“ i proglasio vanredno stanje, dok je 12 demonstranata povređeno pošto je vojska pucala na okupljene na ulicama Kartuma.

U trenutku porasta tenzija između vojnih i civilnih vlasti u toj istočnoafričkoj zemlji, general je najavio raspuštanje vlade koja je upravljala zemljom od svrgavanja autokratskog predsednika Omara Al-Bašira 2019. godine.

Hiljade Sudanaca izašle su na ulice da protestuju zbog hapšenja i zahtevaju formiranje civilne vlade. Najmanje 12 demonstranata je povređeno kade su vojnici na njih otvorili vatru.

Vojska u pritvoru drži skoro sve članove civilne vlade.

Međunarodna zajednica je uputila apele na Kartum da u zemlji ne uspostavi vojni režim kakav je bio 30 godina pod Al-Baširom.

Oružane snage privele su danas sudanskog premijera i drugog vođu Suverenog saveta Abdalaha Hamdoka pošto je odbio da podrži „puč“, saopštilo je ministarstvo informisanja.

Vojska Sudana je pre više od dve godine zbacila s vlasti predsednika Omara Al-Bašira i tada je formirana vojno-civilna vlada premijera Hamdoka.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.