Varhelji: EU razmatra mogućnost da pomogne Crnoj Gori oko duga za auto-put 1Foto: EPA-EFE/ FRANCOIS WALSCHAERTS POOL

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji saopštio je danas u Podgorici da EU radi na tome da pomogne Crnoj Gori da se „suoči“ sa kreditnim aranžmanom sa kineskom stranom oko izgradnje auto-puta Bar-Boljare, te da se u tom smislu razmatraju različite opcije.

Upitan da li EU razmatra mogućnosti reprograma crnogorskog dug kineskoj Eksim banci za izgradnju auto-puta, Varheji je novinarima rekao da EU ne otplaćuje dugove uzete kod trećih strana, te da ne misli da je to zahtev Vlade Crne Gore.

„Radimo na rešenju da pomognemo Crnoj Gori da se suoči sa kreditnim aranžmamom za auto-put koji je velika prepreka Crnoj Gori. Vlada nas je zamolila za podršku i upravo to radimo. Ali nije na nama da plaćamo zajmove drugih. Ne mogu vam reći da li možemo da nađemo neke druge finansijske aranžmane. Mi to još razmatramo i u stalnoj smo komunikaciji sa vladom Crne Gore o tome“, izjavio je novinarima Varheji posle susreta sa premijerom Zdravkom Krivokapićem.

Evropski komesar boravi u jednodnevnoj poseti Crnoj Gori, u okviru balkanske turneje povodom dopremanja prvih od 42.000 doza vakcina Fajzer-Biontek koje će do avgusta biti isporučene Crnoj Gori.

Crna Gora se od ove godine suočava sa početkom otplate duga prema kineskoj Eksim banci pozajmljenog za izgradnju auto-puta Bar-Boljare u iznosu od gotovo milijardu dolara.

Taj dug opterećuje javne finansije zemlje koja četvrtinu nacionalnog proizvoda bazira na turizmu i uslugama, drastično pogođenim pandemijom korona virusa.

Crnogorski javni dug iznosi 97 odsto BDP-a. Završetak prve deonice auto-puta je nekoliko puta prolongiran, poslednji put do 30. novembra ove godine zbog čega se u skorije vreme ne mogu očekivati prihodi od putarine.

Crnogorski zvaničnici su u više navrata negirali da su tražili od EU da preuzme otplatu duga kineskoj strani, ali ne i zahtev za pomoć u refinansiranju tog kreditnog aranžamana. Vlada tvrdi da Crna Gora može da servisira dug i ratu kredita kineskoj strani koja godišnje iznosi između 65 i 67 miliona evra.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.