Varšavom marširalo 200.000 Poljaka 1Foto: EPA-EFE/PAWEL SUPERNAK POLAND OUT

Povodom proslave Dana nezavisnosti Poljske i 100. godišnjice okončanja Prvog svetskog rata, gotovo 200.000 ljudi prošetalo je u nedelju Varšavom, dok ih je u stopu pratila masa predvođena nacionalističkim grupama.

Kako prenosi AP, nacionalisti su izvikivali „SAD – imperija zla“, „Smrt neprijateljima otadžbine“, „Poljska – bela i katolička“, dok su članovi nacionalističke „Svepoljske omladine“ zapalili zastavu Evropske unije, prenosi Tanjug. Većina je nosila zastave Poljske, ali su pojedinci mahali zastavama ultradesničarskih grupa, uključujući i italijansku „Forza nuovu“ čiji se lider Roberto Fiore javno izjasnio kao fašista. Nacionalisti su zapalili stotine baklji i bacali petarde.

Na čelu kolone građana bili su predsednik Andžej Duda i premijer Mateuš Moravijecki, a vojnici ispred njih nosili su ogromnu zastavu sa natpisom „Za tebe, Poljska“, prenosi AP. „Neka ovo bude naš zajednički marš, neka bude marš za sve, marš kojem svi žele da prisustvuju i da se osećaju dobro“, rekao je Duda. Agencija navodi da se Duda u pojedinim trenucima uopšte nije video od dima od baklji. Na zgradama, automobilima i autobusima u poljskoj prestonici bile su okačene zastave, a građani su položili cveće na grob oca poljske nezavisnosti, maršala Jozefa Pilsudskog.

Prethodno su Duda i Moravijecki obeležili 100. godišnjicu nezavisnosti Poljske i Dan primirja u Prvom svetskom ratu ispred Spomenika neznanom junaku u Varšavi. Okupljeni su tačno u podne, mašući poljskim zastavama, pevali himnu države uz pratnju vojnog orkestra, prenosi AP. Duda je u svom govoru pozvao na nacionalno jedinstvo, dodaje agencija. Predsednik Evropskog veća, bivši poljski premijer Donald Tusk obeležio je 100. godišnjicu od nezavisnosti Poljske polaganjem venaca na spomenike ličnostima iz poljske istorije koje su posle Prvog svjetskog rata učestvovale u obnovi državnosti te zemlje. On je položio cveće na spomenik maršalu Pilsudskom, koji se nalazi pored palate Belvadere, prenosi AP. Tusk, koji je i protivnik poljske desničarske vlade, izjavio je da su politička neslaganja oko budućnosti Poljske „ponekad suviše snažna“, ali je naglasio da je, „naša veza mnogo jača i mnogo važnija, a to si ti Poljska“, rekao je Tusk.

Autor teksta je Al Jazeera Balkans

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.