Foto: Pixabay/ Walkerssk

Anketa objavljena u ponedeljak, kojom su se ispitivali aspekti trajnog mirovnog sporazuma, pokazala je pad podrške za rešenje o dve države na Bliskom istoku. Istraživanje koje su sproveli Univerzitet u Tel Avivu i palestinski Centar za politike i istraživanja, delom je finansirala EU.

U poređenju sa decembrom prošle godine, podrška rešenju dve države, među Palestincima i Jevrejima, opala je sa 46 odsto  na 43 odsto. Od juna 2016, ovo je pad od osam odsto kod Palestinaca i devet odsto kod Jevreja. Među izraelskim Arapima, podrška je stabilna i iznosi 82 odsto.

Portparol nemačke vlade Štefen Sajbert izjavio je prošle godine da je rešenje dve države temelj nemačke politike na Bliskom istoku.

Sumnje o izvodljivosti

Istraživanje sugeriše razloge pada podrške za ovo rešenje – sumnja u njegovu implementaciju i nedostatak poverenja u drugu stranu. Palestinci i Izraelci su skoro jednako podeljeni oko toga da li je rešenje o dve države i dalje moguće ili su dosadašnji kompromisi bili preširoki da bi rešenje bilo održivo.

Među Izraelcima, skoro polovina (48 odsto) smatra da je rešenje dve države i dalje moguće, dok 45 odsto smatra da su dosadašnji kompromisi ugrozili rešenje. Izraelski Arapi ostaju krajnje optimistični, te 64 odsto smatra da je rešenje i dalje održivo – za razliku od Jevreja kod kojih je taj procenat 44.

Zajedničko nepoverenje

Četvrtina Jevreja veruje Palestincima, dok samo 11 odsto Palestinaca veruje Jevrejima – sudeći prema anketi. Rezultati pokazuju da samo 35 odsto Jevreja i 39 odsto Palestinaca smatra da većina pripadnika suprotnog naroda želi mir.

Tokom ankete, sprovedene u junu i julu, intervjuisano je 2.150 Palestinaca i 1.600 Izraelaca.