Većina Rusa ne drže do demokratskih vrednosti 1foto EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Većina Rusa ne drži do demokratskih vrednosti, pokazalo je istraživanje Levada centra, nezavisne agencije za ispitivanje javnog mnjenja, koje je objavljeno danas.

Anketa je rađena nakonprošlomesečnih izbora za Donji dom ruskog parlamenta –  Državnu dumu, u kojoj je vladajuća, provladina stranka Jedinstvena Rusija zadržala svoju većinu usred rasprostranjenih izveštaja o izbornim prevarama i isključenja većine opozicionih kandidata iz izborne trke.

Gotovo polovina (47 odsto) Rusa kaže „da ne drže do takozvanih demokratskih vrednosti“ u poređenju sa 44 odsto koji sebe smatraju ljudima demokratskih ubeđenja, pokazuju Levadini rezultati.

Mlađi Rusi starosti između 18 i 24 godine češće su sebe nazivali pristalicama demokratskih vrednosti (50 odsto) nego stariji ispitanici (41odsto) starosti između 40 i 54 godine.Građani su, pokazuju rezultati, prilično polarizovani po ovom pitanju te da postoji disparitet u odnosu na rezultate ankete na istu temu iz 2018.

Samo 18 odsto Rusa izjavilo je da sebe vidi kao pristalice levičarskih, socijalističkih ideala, pri čemu velika većina ispitanika (72 odsto) odbija da se identifikuje u tom smislu.Rusi stariji od 55 godina češće su sebe identifikovali kao levičari ili socijalisti nego druge starosne grupe.

U svim uzrastima, 40 odsto ispitanika koji su podržavali levičarske ideale podržalo je i Komunističku partiju Rusije.Levada je sprovela istraživanje na uzorku od 1.634 ispitanika u 137 ruskih gradova u periodu od 23. do 29. septembra.

U međuvremenu, istraživanje koje je objavila međunarodna agencija za komunikacije PBN Hill + Knowlton Strategies i nezavisna istraživačka agencija MAGRAM Market Research pokazalo je da šest od deset Rusa (63 odsto) smatra da je državi „očajnički“ potreban novi etički kodeks.

Prema rezultatima istraživanja, ključne teme o kojima Rusi žele da čuju više u kontekstu nove etike su okruženje (85 odsto), inkluzivnost (83 odsto), nasilje u porodici (78 odsto), politika (74 odsto), jednakost u porodici (59odsto) i karijeri (57 odsto).