Velika Britanija uvela sankcije za sedam ruskih državljana zbog trovanja Alekseja Navaljnog 1Aleksej Navaljni Foto: EPA-EFE MAXIM SHIPENKOV

Velika Britanija je danas uvela sankcije protiv sedam ruskih državljana i njihove imovine u inostranstvu, uz obrazloženje da se radi o pripadnicima obavaštajne službe odgovorne za trovanje opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Pre godinu dana je Navaljni prebačen na lečenje u Nemačku, posle trovanja u Sibiru, kako zapadni stručnjaci tvrde, nervnim otrovom Novičok.

Moskva je odbacila takve optužbe, a Forin ofis je, povodom godišnjice trovanja Navaljnog, spisak sankcionisanih osoba proširio sa još sedam imena, zbog planiranja i izvršenja napada na lidera ruske opozicije.

Šef britanske diplomatije Dominik Rab je izjavio da se radi o upozorenju Rusiji, navodi Rojters.

Šaljemo jasnu poruku da je svaka ruska upotreba hemijskog oružja kršenje međunarodnog prava i da se mora obaviti transparentna istraga, rekao je Rab.

Navedeno je da se sa novom spisku sankcionisanih nalaze pripadnici ruske obaveštajne službe Aleksej Aleksandrov, Vladimir Panjajev, Ivan Osipov, Vladimir Bogdanov, Kiril Vasiljev, Stanislav Makšakov i Aleksej Sedov.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.