Vijesti: Predsednik Crne Gore pokazao kako se kreira lažna vest 1Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Kako se navodi, novinari Vijesti bezuspešno su pokušali da dobiju komentar te analize iz kabineta predsednika, ali nisu dobili odgovor, da bi Đukanović odlučio da objavi tvit kojim to proglašava za lažnu vest.

Đukanović je trebalo da se obrati IFIMES institutu, naročito jer je predsednik njegovog Savetodavnog odbora bivši ministar spoljnih poslova SFRJ Budimir Lončar, a počasni predsednik bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić, sa kojima verujemo može stupiti u direktan kontakt, navode Vijesti.

Dodaje se da su obojica potpisnici Apela 88, kojim je nekoliko desetina javnih ličnosti iz regiona osudilo ugrožavanje Crne Gore od strane zvaničnog Beograda.

Đukanović je svojim tvitom, svesno ili ne, zapravo demonstrirao kako se kreira lažna vest, odnosno kako se borba protiv te pošasti koristi za obračun sa nezavisnim medijima, poručila je redakcija Vijesti.

U analizi IFIMES instituta, koju su prenele Vijesti, između ostalog se navodi da bi se kanonsko priznanje Crnogorske pravoslavne crkve izvršilo preko unijatizacije, tako da bi ona zadržala „istočni obred“, ali bi bila pod kanonskom jurisdikcijom Vatikana i poglavar bi joj bio papa.

Time bi Đukanović povratio izgubljenu naklonost Zapada, što mu je posebno važno zbog predstojećih parlamentarnih izbora.

CPC bi osigurala kanonsko priznanje, Đukanović produžetak vlasti, a Vatikanu bi bio osiguran ulazak u Crnu Goru na velika vrata, navodi se u analizi.

Dodaje se da je jedini neuspeh Đukanovića u tome što nije uspeo da predsednika Srbije Aleksandra Vučića uvuče u igru i da on postane dežurni krivac za sve, pa i za destabilizaciju Crne Gore.

Đukanović: Lažna vest

Tekst „Milo bi Crkvu pod Vatikanom“ objavljen u podgoričkim Vijestima, baziran na tzv. analizi Instituta IFIMES – još jedna je u nizu lažnih vesti, navodi se na Tviter nalogu Predsednika Crne Gore Mila Đuknovića.

Kako je objavljeno na Titeru tekst je senzacionalistički obrađen, prenosi RTCG.