Vijesti: Vlada CG garant bankama Kneževića 1Foto: Pixabay/ comrade_petruha

Vlada Crne Gore je bila žirant bankama Duška Kneževića, Invest banci Montenegro koja je sada stečaj i Atlas banci u kojoj su uvedene prinudne mere Taj novac od ove dve banke potražuje Evropska investiciona banka na osnovu ugovora sa Vladom i poslovnim bankama iz 2009. godine.

Budžet Crne Gore može imati direktnu štetu od 8,7 miliona evra koliko iznose obaveze ove dve banke prema Evropskoj investicionoj banci, a za koje je garanciju dala Vlada Crne Gore Iz Ministarstva finansija Vijestima su rekli da EIB još nije zatražila aktiviranje garancije i naplatu ovog novca ni zbog jedne od ovih banaka do “dana, 21.januara 2019. godine” i da su u stalnoj komunikaciji sa predstavnicima te banke.

Obeveze prema EIB potiču od projekta iz 2009. godine kada je EIB, uz Vladinu garanciju, obezbedila 90 miliona evra za povoljnije kreditiranje malih i srednjih preduzeća. Taj novac je prema ugovoru sa Vladom podeljen komercijalnim bankama u Crnoj Gori uz obavezu kreditiranja malih i srednjih preduzeća. Ukupne obaveze svih banaka prema EIB sada iznose oko 30 miliona.

Iz Ministarstva su saopštili da, prema evidenciji koju su usaglasili sa ovim bankama iz grupe Duška Kneževića, Atlas banka EIB, na osnovu garancija Vlade, duguje 6.673.817,59, a IBM po istom osnovu ima dug od 2.091.503,26 evra. U oba kreditna aranžmana država Crna Gora se pojavljuje kao garant.

Vlada, državna preduzeća i opštine u Atlas banci imaju depozite od 15 miliona evra, koji su sada zarobljeni zbor moratorijuma na isplatu dok traje poziv za dokapitalizaciju banke. Taj novac može biti i ugrožen ukoliko ne uspe dokapitalizacija, a i u ovu banku bude uveden stečaj, pišu Vjesti.