virus marburg virusologFoto: EPA/CHRISTIAN CHARISIUS

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) potvrdila je da je ove nedelje u Ekvatorijalnoj Gvineji izbila infekcija smrtonosnim virusom Marburg.

Do sada je potvrđeno da je jedna osoba preminula od zaraze, a povezuje se sa još osam smrtnih slučajeva, saopštila je SZO, prenosi N1 Hrvatska.

U Ekvatorijalnoj Gvineji se sumnja na još 16 slučajeva infekcije, a pacijenti imaju simptome koji uključuju temperaturu, iscrpljenost, kao i tragove krvi tokom povraćanja i dijareje, piše Insajder.

Prisustvo ovog virusa u istočnoj provinciji Ekvatorijalne Gvineje je prvi put da je Marburg otkriven u toj zemlji, šest meseci nakon potvrde zaraze istim virusom u Gani u julu 2022. godine.

Marburg virus je redak kod ljudi, ali je izuzetno zarazan kada nađe ljudskog domaćina.

Bolest može biti fatalna, sa stopom smrtnosti i do 50 procenata, prema SZO.

Kada je infekcija izbila u Angoli 2005. godine, stopa smrtnosti među zaraženima iznosila je do 88 odsto.

Koji su simptomi infekcije?

Uobičajeni simptomi Marburg virusa uključuju hemoragičnu groznicu, iscrpljenost, iskašljavanje krvi tokom povraćanja i tragove krvi u dijareji.

Bolest često počinje iznenada, kaže SZO, visokom temperaturom, jakom glavoboljom i malaksalošću.

U početku pacijenti često osećaju bolove u mišićima i grčeve, a mogu se javiti i žutica, mučnina i bol u stomaku.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) kažu da oko pet dana nakon pojave simptoma, osip se takođe može pojaviti na grudima, leđima i stomaku obolelih.

Pacijenti počinju da izgledaju bledi i iznemogli, kao duhovi sa potopljenim očima i bezizražajnim licima, kaže SZO, i pojavljuje se ekstremna letargija.

U fatalnim slučajevima, smrt se javlja između osam i devet dana od pojave simptoma, obično nakon gubitka krvi i pada u šok.

Virus je izuzetno zarazan, a tela mogu ostati zarazna čak i nakon smrti.

Kako izgleda tretman?

Ne postoje odobrene vakcine ili antivirusne terapije za lečenje virusa, kaže SZO, ali medicinska nega je ograničena na lečenje specifičnih simptoma i rehidraciju, što može poboljšati šanse za preživljavanje.

Marburg infekciju je ponekad teško precizno dijagnostikovati, jer ima slične simptome kao i neke druge zarazne bolesti, uključujući malariju, tifusnu groznicu, meningitis i ebolu.

Bolest je uzrokovana istim virusom koji izaziva ebolu.

Marburg virus se na ljude prenosi preko voćnih slepih miševa, koji su prirodni prenosioci, navodi SZO.

Marburg nije respiratorni virus.

Jednom kada se osoba zarazi, širi se direktnim kontaktom sa telesnim tečnostima zaraženih, ali i preko kontaminiranih površina i materijala.

Prvi put je prepoznat 1967. godine, a otkrili su ga zaposleni u laboratorijama u Marburgu i Frankfurtu u Nemačkoj, kao i u Beogradu.

Kako je SZO reagovala na epidemiju?

Zdravstvena agencija UN saopštila je u ponedeljak da je poslala zdravstvene stručnjake iz oblasti epidemiologije, upravljanja i prevencije infekcija u Ekvatorijalnu Gvineju da pokušaju da stave epidemiju pod kontrolu.

Organizacija je takođe poslala timove da uđu u trag kontaktima, izoluju one koji pokazuju znake bolesti i pruže medicinsku negu onima kojima je potrebna.

Vlasti susednog Kameruna saopštile su u sredu da su u zemlji otkrivena dva slučaja bolesti za koje se sumnja da su uzrokovane virusom.

Oba slučaja su otkrivena u opštini na granici Kameruna i Ekvatorijalne Gvineje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.