Više od 1.000 ljudi uhapšeno na protestima u Rusiji protiv mobilizacije 1Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

U Rusiji je večeras u 30 gradova uhapšeno najmanje 570 osoba koje su protestovale protiv danas objavljene mobilizacije, navodi portal Meduza, pozivajući se na OVD-Info, portal nezavisnih posmatrača policijskog postupanja.

U Rusiji su večeras u 38 gradova uhapšene najmanje 1.332 osobe koje su protestovale protiv danas objavljene mobilizacije, navodi nevladina organizacija OVD-Info.

OVD-Info, organizacija specijalizovana za brojanje uhapšenih, navela je da su hapšenja izvršena u najmanje 38 gradova Rusije.

To su najveći protesti u Rusiji od demonstracija koje su izbile posle objave početka ruske ofanzive u Ukrajini u februaru.

Novinari Frans presa u Moskvi videli su najmanje 50 privedenih na jednoj od glavnih ulica, a u Sankt Peterburgu policija je autobus napunila uhapšenim ljudima.

Demonstranti su uzvikivali „Ne ratu!“, „Ne mobilizaciji!“, „Putin u rov!“.

Rusko ministarstvo unutrašnjih poslova, kako prenosi agencija Interfaks, saopštilo je uveće da su sprečili „pokušaje organizovanja nedozvoljenih okupljanja“.

„Svi su zaustavljeni i osobe koje su počinile kršenja su uhapšene i odvedene u jedinice teritorijalne policije za istragu i sudsko gonjenje“, navelo je ministarstvo.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je danas najavio delimičnu mobilizaciju u Rusiji, a Ruski pokret „Vesna“ (Proleće) pozvao je zato na sveruske proteste protiv mobilizacije.

Vlasti, su, međutim, upozorile da će to biti najstrože kažnjeno.

Aktivisti su na društvenim mrežama pozvali građane da se okupe u 19 časova u centru gradova.

https://www.danas.rs/svet/gardijan-građani-protestuju-sirom-rusije-protiv-delimicne-mobilizacije-koju-je-proglasio-putin/

Rusko regulatorno telo za medije (Roskomnadzor) upozorilo je danas medije da će biti „smesta blokirani“ u slučaju da šire „lažnu informaciju“ o mobilizaciji.

Moskovsko tužilaštvo danas je podsetilo da su pozivi na „neusaglašene akcije“ i učešće u njima kažnjivi i da preti i krivična odgovornost, uz kaznu do 15 godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.