Više od 20 miliona žena ostalo je bez prava na abortus u SAD 1Sa ranijih protesta Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Zakoni protiv abortusa stupili su na snagu u još tri američke države u danas, dodatno ograničavajući pristup abortusu u Sjedinjenim Državama, dva meseca nakon istorijske odluke Vrhovnog suda da ukine ovo pravo.

Vašington post piše da je za 21 milion žena sada zabranjen abortus ili im je pristup značajno ograničen u najmanje 13 država, prenosi Jutarnji.hr.

Tenesi, Teksas i Ajdaho koje drže republikanci pridružili su se desetinama drugih država koje su donele privremene zabrane u iščekivanju presude Vrhovnog suda.

Potonji, sastavljen od šest konzervativnih sudija od devet, 24. juna je poništio ustavno pravo na abortus koje je postojalo skoro 50 godina i vratio nadležnost svakoj državi da donese zakone po tom pitanju.

Odluka, istorijska pobeda konzervativnog pokreta, podigla je političku buru i stavila pitanje abortusa u centar kampanje za parlamentarne izbore na sredini mandata koji će se održati u novembru.

Otkako je Roe protiv Vejda poništen, 13 država je zabranilo ili u velikoj meri ograničilo pristup abortusu, prema Guttmacher institutu, koji se zalaže za pristup kontracepciji i prekid trudnoće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.