Vlasti u Nikaragvi zabranile rad izviđačkom udruženju i drugim društvenim i verskim grupama 1Foto: Pixabay/luigipastran10

Vlasti u Nikaragvi zabranile su udruženje izviđača i sedam drugih nevladinih verskih organizacija što je najnoviji potez u tekućem obračunu vlade levičarskog predsednika Danijela Ortege sa verskim i dobrotvornim organizacijama i građanskim grupama.

Ministarsvo spoljnih poslova, koje reguliše rad NVO u toj centralnoameričkoj zemlji, saopštilo je da nacionalno udruženje izviđača Nikaragve navodno nije predalo svoje finansijske izveštaje.

Celokupna imovina zabranjenih organizacija će biti konfiskovana od strane vlade Nikaragve, dodaje se u saopštenju.

Od izbijanja velikih antivladinih protesta 2018. godine Ortegina vlada je zabranila rad za više od 3.500 nevladinih organizacija.

Masovne zabrane su naterale hiljade stanovnika Nikaragve da napuste svoju zemlju, uglavnom bežeči u SAD ili u susednu Kostariku.

Samo par sati nakon što je objavljena nova runda zatvaranja američki Stejt department je najavio novu rundu sankcija za „više od 100 zvaničnika“ u Nikaragvi, koje kontroliše vladajuća partija Sandinistički front.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari