VOA: Nakon sastanka Bajden-Si prvo o lakšim temama, Tajvan i geopolitika kasnije 1Foto: EPA/LINTAO ZHANG

Analitičari smatraju da će Kina i SAD iskoristiti redak sastanak svojih lidera ranije ove sedmice kako bi radili na pitanjima klime i razmene novinara, ali i da će odložiti teža pitanja kao što je vojno osnaživanje u Aziji i na Pacifiku dok se odnosi ne poboljšaju, prenosi Glas Amerike (VOA).

Američki predsednik Džo Bajden održao je u ponedeljak sa kineskim kolegom Si Đinpingom video konferenciju.

Si je branio suverenitet Kine i predlagao saradnju, dok je Bajden apelovao na smanjivanje rizika od sukoba i pozivao kineskog predsednika na poštovanje ljudskih prava i govorio o sudbini Tajvana.

„Mislim samo da to otvara atmosferu za saradnju u lakšim oblastima, ali ne i na izgradnji čvrstoj bezbednosti“, rekao je Karl Tajer, emeritus profesor specijalizovan za Aziju na Univerzitetu Novog Južnog Velsa u Australiji.

Dve zemlje su rivali još od Hladnog rata, a njihove akcije podstiču ili izazivaju druge vlade iz Azije širom Amerike, kazao je on.

Američka vlada vidi Kinu kao strateškog konkurenta, jer Peking nastoji da poveća svoj vojni i ekonomski uticaj daleko od obale. Dve strane su se sukobile oko trgovine – sa 550 milijardi dolara robe koja je sada podložna višim carinama nego 2018. – i tehnoloških tajni, kao i regionalnih vojnih žarišta.

Obe sile su poslale ratne brodove u Tajvanski moreuz i Južno kinesko more.

Obe strane su se složile da ublaže izdavanje viza za novinare sa druge strane, ukidajući ograničenja koja su na snazi prošle godine.

Sledeći bi mogli da uslede sporazumi kinesko-američke radne grupe o trgovini i životnoj sredini, rekla je Jun Sun, kodirektorka programa za Istočnu Aziju u Stimson centru u Vašingtonu.

Dve zemlje potpisale su zajedničku deklaraciju 10. novembra na svetskom samitu o klimi COP26 za preduzimanje mera za ograničavanje globalnog zagrevanja u narednoj deceniji.

O osetljivijim pitanjima, SAD su postavile planove koji će verovatno uznemiriti Kinu, kažu analitičari.

Bajden će govoriti na virtuelnom svetskom samitu demokratije 9. i 10. decembra pred liderima iz 100 zemalja. Događaj ima za cilj promovisanje demokratije nad autoritarnom vladavinom, što je potencijalni udar na Kinu.

U Aziji, Vašington ove nedelje unapređuje indo-pacifičku ekonomsku strategiju posetama američke sekretarke za trgovinu Đine Rajmondo Japanu, Maleziji i Singapuru.

U vojnom domenu, SAD su završile prvu vežbu protivpodmorničkog dejstva u Južnom kineskom moru zajedno s Japanom i održale su pregovore sa Filipinima na tom istom plovnom putu, gde Peking ima vojnu prednost u odnosu na pet suparničkih kandidata u nadmetanju za pomorski suverenitet, uključujući i Filipine.

Bajden bi mogao da najavi diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara zakazanih za Peking sledeće godine, smatra Sun, pozivajući se na stav Vašington posta od 16. novembra.

Tajvan je, ipak, ključna tačka za bolje slaganje dve sile, smatra profesor Tajer, prenosi VOA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.