Vojna hunta u Mjanmaru oslobodila 700 zatvorenika, uključujući četvoro stranaca 1Foto: Beta/AP/Australian Broadcasting Corporation

Vojna hunta na vlasti u Mjanmaru objavila je danas da oslobadja 700 zatvorenika medju kojima i četvoro stranaca.

Među oslobođenim strancima je bivša britanska ambasadorka, japanski novinar i australijski savetnik svrgnute vlade Aung San Su Ći. Četvrti stranac je čovek sa dvojnim državljanstvom Mjanmara i SAD, prema jednom izvoru.

Bivša britanska ambasadorka Viki Bouman, australijski ekonomski savetnik Šon Tarnel i japanski novinar Toru Kubota biće oslobodjeni u znak obeležavanja nacionalnog praznika, rekao je jedan visoki vojni zvaničnik za Frans pres.

Njihovo oslobađanje odavno traže organizacije za ljudska prava ukazujući na političke presude vojne hunte koja je došla na vlast vojnim pučem u februaru 2001.

Vojne vlasti objavile su danas da će protererati amnestirane strance, navodeći da su oni „pomilovani i proterani“.

Viki Bouman, na dužnosti od 2002. do 2006. i njen suprug mjanmarski umetnik Htein Lin, bivši politički zatvorenik, uhapšeni su u avgustu zbog kršenja imigracionih zakona i bili su osudjeni na godinu dana zatvora. Njen suprug Htein Lin je takodje oslobodjen, saznaje Frans pres.

Tarnel, australijski profesor ekonomije radio je kao savetnik za bivšu šeficu vlade Aung San Su Ći kada je uhapšen nekoliko dana posle vojnog puča u februaru 2021. godine. On je u septembru osudjen na tri godine zatvora zbog kršenja zakona o državnim tajnama.

Dvadeseetšestogodišnji Toru Kubota, uhapšen u julu tokom demonstracija protiv vojne hunte u Jangonu, osudjen je na deset godina zatvora.

Porodice su se okupile ispred zatvora Insein u Jangonu pre očekivane objave o oslobadjanju ztvorenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari