Volonteri "Društva Koraci" pomažu oko obnove u Hrvatskoj 1Foto: FB/Marko Oljača

Aktivisti i aktivistkinje Društva za održivu budućnost – Koraci od prvih vesti da je područje Baranje pogodila serija snažnih zemljotresa, izazvala velika razaranja i ljudske žrtve, komuniciraju sa institucijama i pojedicima sa namerom da organizuju pomoć potrebnu ljudima na prostoru Petrinje, Siska i Gline.

Već 30. decembra 2020. godine, na dan razornog zemljotresa, grupa građana okupila ispred Veleposlanstva Republike Hrvatske u Srbiji kako bi uputila poruke podrške i solidarnosti iz Srbije.

Narednog dana organizovan je sastanak predstavnika Koraka sa Beogradskim nadbiskupom Stanislavom Hočevarom, a potom je nekoliko aktivista i aktivistkinja krenulo u akciju čiju su okosnicu, pored Društva Koraci, činili Hrvatski građanski Savez i volonteri/ke sa iskustvom u delovanju u situacijama elementarnih nepogoda.

„Informacije o potrebama ljudi pogođenih katastrofom dobijali smo proteklih dana od novinara koji su bili na licu mesta, naših saradnika i prijatelja iz Petrinje, Siska i Gline, ali i od lokalnih kriznih štabova“, navode u Društvu.

Potom su Koraci i HGS animirali svoje članstvo i prijatelje. Svako je pomogao onoliko koliko je u ovom trenutku mogao, u robi ili novcu.

Kombiji za tranport volontera i humanitarne pomoći dobijeni su besplatno. Obezbeđena su sredstva za dezinfekiju i ličnu higijenu, flasteri, gaze, vlažne maramice, pelene za odrasle, vreće za spavanje, ćebad i prva količinu drvene građe potrebne u sanaciji objekata.

Iskusni volonteri će sa ekipama na terenu od 6. do 10. januara 2021. raditi na poslovima sanacije i pomoći stanovništvu, a ostatak tima organizovaće sastanke i prikupljanje informacija kako bi po povratku u Srbiju bila doneta kvalifikovana odluka o nastavku kontinuirane pomoći koja će biti neophodna u narednom periodu.

Građani koji žele da pomognu za dodatne informacije mogu da kontaktiraju Društvo na koraci.info@gmail.com ili da pozovu na 063 279855.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Volonteri „Društva Koraci“ pomažu oko obnove u Hrvatskoj”

  1. Zaboga, zaboga i zaboga!
    Da li je moguće da nemate normalne novinare koji razlikuju Baranju i Baniju?!
    Opšta kultura, ništa?!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.