Udruženje "Koraci": Patrijarh da se izvini zbog uznemirenja javnosti 1foto FoNet/MOD

Društvo za održivu budućnost „Koraci“ izrazilo je duboku zabrinutost zbog izjave patrijarha Porfirija u kojoj se iskazuje namera pravljenja i objavljivanja spiskova nepodobnih, u ovom slučaju direktora škola.

Reagujući na patrijarhovu jučerašnju objavu na društvenim mrežama u kojoj on tvrdi da direktori nekih škola sprečavaju učenike da se opredele za pohađanje verske nastave, te da će se posavetovati da li da njihova imena budu javno objavljena, iz udruženja „Koraci“ kažu da je poslednja patrijarhova izjava uznemirila javnost i građane i da je, najmanje što očekuju, njegovo iskreno izvinjenje.

“ U našoj, ne tako davnoj prošlosti zbog pravljenja i objavljivanja spiskova nepodobnih, nevini ljudi su bili ubijani i proterivani sa svojih ognjišta. Traume i rane kao posledica rata na prostoru Jugoslavije još nisu zalečene, a društva su rovita, bez jasnih demokrarskih, ali prenaglašenih polarizatorskih tendencija, stoga svaka ovakva izjava, naročito ako dolazi od crkvenih velikodostojnika je izrazito opasna i za svaku osudu. Javnost, ali i SPC podsećamo da je Republika Srbija sekularna država, a da se uloga crkve u društvu, ni formalno ni suštinski ni simbolički ne podrazumeva mešanje u svetovne stvari“, navodi se u saopštenju.

Iz udruženja „Koraci“ ističu da su se patrijarh i crkva poslednjom izjavom „svrstali i podsetili na najmračnije delove naše istorije“.

„Umesto da patrijarh i organizacija koju vodu emaniraju i podstiču na ljubav, trpeljivost, toleranciju, razumevanje, uvažavanje i poštovanje različitosti među ljudima, poslednjom izjavom su se svrstali i podsetili na najmračnije delove naše istorije. Ova patrijarhova izjava ne samo da odstupa od zakonom definisane uloge crkve u društvu, već i od elementarnih vrednosnih načela koje religija propoveda. Pored toga, govor mržnje po našem Ustavu je krivično delo“, kažu iz udruženja.
Napominju i da je proces obrazovanja ključan za sazrevanje budućih generacija, te da su škole su vaspitno-obrazovne ustanove koje moraju podsticati na sveukupno kritičko mišljenje, a ne na indoktrinaciju bilo koje vrste i dogme, ponajmanje crkveno-religijske.

„Umesto što podstiče i indukuje sve dublju polarizaciju u društvu, pravi patriotski čin bi bio da crkva počne plaćati porez“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari