Patrijarh Porfirije "razočaran" direktorima škola u Srbiji, najavljuje da će objaviti njihova imena 1Foto: Pixabay / weisanjiang

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije razočaran je što neki direktori škola, kako tvrdi, sprečavaju učenike da pohađaju versku nastavu.

“Veoma sam razočaran informacijom da direktori više osnovnih i srednjih škola u Srbiji svesno obeshrabruju, čak bih rekao, sprečavaju učenike i roditelje da se opredele za versku nastavu.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Патријарх Порфирије (@porfirije_patrijarh)

Posavetovaću se sa braćom arhijerejima i predstavnicima drugih crkava i verskih zajednica o tome da li da javno objavimo njihova imena i imena škola koje na taj način diskriminišu sopstvene učenike”, napisao je patrijarh na svojim Instagram i Fejsbuk stranicama i najavio da će uputiti zvanično reagovanje i nadležnim državnim organima.

Inače, poslednji dostupni podaci pokazuju da versku nastavu sluša dve trećine učenika, a trećina ide na građansko vaspitanje.

Građansko vaspitanje ( GV) pohađalo je 264.220 učenika u školskoj 2020/21. godini, što je oko 34 odsto, pokazuju podaci iz informacionog sistema Dositej Ministarstva prosvete.

Tek svaki pet učenik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole opredelio se za ovaj izborni program, dok je taj broj dupliran u starijim razredima osnovne i u srednjoj školi.

Posmatrajući po tipu naselja, prednjače deca iz gradske sredine (36 odsto), u odnosu na prigradske i seoske (21 odsto), a podaci po školskim upravama svedoče da je najmanji broj đaka izabrao GV u Valjevu (18 odsto), a najviše u Zaječaru (50 odsto).

U prestonici je oko trećina učenika ide na GV, a na Kosovu oko 31 odsto (Kosovska Mitrovica 32 odsto, Ranilug 31 odsto).

Ovi podaci obelodanjeni su prilikom nedavnog predstavljanja rezultata istraživanja, prikupljenih u procesu praćenja kvaliteta nastave ovog izbornog programa koje sprovodi ZUOV, uz podršku Nacionalne asocijacije nastavnika/ca građanskog vaspitanja i saradnika/ca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.