Foto: FoNet/AP

Severna i Južna Koreja odlučile su održati u septembru u Pjongjangu treći samit koji bi mogao obeležiti novu važnu etapu u istorijskom približavanju dve zemlje.

Odluka je donesena u ponedeljak u okviru rasprava između dveju strana u demilitariziranoj zoni, objavila je južnokorejska agencija Yonhap koja se poziva na zajedničko saopštenje.

Tačan datum susreta na vrhu između južnokorejskog predsednika Moon Jae-ina i severnokorejskog čelnika Kim Jong-una nije naveden.

Poseta severnokorejskom glavnom gradu južnokorejskog predsednika Moon Jae-ina bila bi prva poseta nekog šefa države u više od jedne decenije.

Na njihovom istorijskom samitu u aprilu u demilitariziranoj zoni, Moon i Kim Jong-un već su odlučili da će se sastati na jesen u Pjongjangu.

Pregovore u ponedeljak, koji se održavaju u severnom dijelu pograničnog sela Panmunjom, u demilitariziranoj zoni, predložio je prošle sedmice Pjongjang, koji je nedavno osudio spremnost Vašingtona da zadrži sankcije.

Denuklearizacija severa

Usprkos približavanju primećenom od početka godine, međunarodne sankcije uvedene protiv Severne Koreje zbog njenih nuklearnih i balističkih programa sprečile su nastavak međukorejske privredne saradnje i malo je toga napravljeno oko ključnog pitanja denuklearizacije Severa.

Na svom prvom susretu u aprilu čelnici dveju Koreja složili su se oko poduzimanja koraka ka nuklearnom razoružanju i denuklearizaciji Korejskog poluostrva. Ponovno su se susreli u maju, uoči sastanka na vrhu severnokorejskog čelnika s američkim predsednikom Donaldom Trampom u junu u Singapuru.

Tekst preuzet sa portala Al Jazeera.