Zaev: Tražimo i dalje način da vratimo Gruevskog da odsluži kaznu 1Nikola Gruevski Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da u Skoplju i dalje traže legalne načine kako da odbegli bivši premijer Nikola Gruevski bude vraćen da bi odslužio zatvorsku kaznu.

„Severna Makedonija i dalje istražuje sve legalne načine kako da bivši premijer Gruevski bude vraćen, sa ciljem da odsluiži kaznu koju mu je sud izrekao“, rekao je Zaev za Dojče vele u emisiji „Zona konflikta“.

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski je u u novembru 2018. pobegao iz Skoplja i Budimpeštu da bi izbegao izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne i odmah je dobio politički azil u Mađarskoj, koja je odbacila zahteve Severne Makedonije za ekstradiciju.

Gruevski je u Severnoj Makedoniji optužen u još nekoliko sudskih postupaka za krivična dela koja je počinio u vreme dok je bio premijer, od 2006. do 2016. godine, kao lider VMRO DPMNE.

Zaev je u intervju za Dojče vele istakao da i mnogi bivši ministri „koji su bili ljudi bliski toj vlasti (Gruevskog) odslužuju svoje kazne ili su na sudu“.

„Imamo puno slučajeva koji potvrđuju da je vladavina prava jednaka za sve. U našoj zemlji svaki komentar može da pokrene istragu. Antikorupcijaka komisija ima potpunu nezavisnost i to je potveđeno u svim izveštajima. Imamo potpunu nezavisnost i sudskih organa i organa progona“, rekao je Zaev.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.