Zamenik direktora Gasproma: Da bi se zadržao planirani kapacitet gasovoda Severni tok neophodno da radi pet turbina, a radi samo jedna 1Foto: EPA/ SERGEI ILNITSKY

Da bi se zadržao planirani kapacitet gasovoda Severni tok neophodno je da radi pet turbina, a jedna da bude u rezervi, a sada radi samo jedna, dok ostale imaju tehničke kvarove ili im je vreme za redovni remont, izjavio je danas zamenik direktora Gasproma Vitalij Markelov.

Markelov je televiziji „Rusija 24“ rekao da Simens ne izvršava svoje obaveze na remontu turbina, zbog čega je trenutno operativna samo jedna u kompresorskoj stanici Portovaja, pa je smanjenje isporuka bilo neizbežno, prenosi Tas.

Očekivali smo da će nam u maju biti vraćena turbina koju je Simens remontovao, ali do danas je nismo dobili zbog nedoumica oko sankcija, a iz istog razloga je rizično slanje drugih turbina na remont. Osim toga, postoje problemi sa kvarovima turbina u kompresorskim stanicama, a Simens ne radi ništa da to otkloni, kazao je Markelov.

On je istakao da pre uvođenja sankcija Rusiji ti problemi nisu postojali i svi uređaji su redovno servisirani, a kvarovi su otklanjani.

Gasprom je 25. jula saopštio da u stanici Portovaja mora da se isključi još jedna turbina, jer joj je vreme za redovni remont, zbog čega je isporuka gasa Evropi kroz Severni tok smanja na 20 kapaciteta.

Zbog toga je cena gasa u Evropi danas, prvi put posle 8. marta, premašila 2.300 evra za 1.000 kubnih metara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.