Zapad podstakao proteste u Iranu - tvrde Čuvari revolucije 1Foto: EPA-EFE/Jose Jacome

Vođa Čuvara revolucije, ideološke vojske Irana, optužio je danas Zapad da je podstakao „nerede“ u više škola i osudio „kulturnu, političku i bezbednosnu invaziju“ te zemlje pogođene protestima posle smrti Iranke Mahse Amini pre mesec dana.

Demonstracije se nastavljaju u Iranu od 16.septembra, kada je Mahsa Amini umrla tri dana pošto je uhapsila policija za moral u Teheranu zbog kršenja pravila oblačenja, odnosno neprekrivanja kose maramom.

Poslednjih dana protesti su se proširili na više škola širom zemlje. Po video snimcima na internetu, đaci su uzvikivali parole protiv vlasti, a učenice skidale marame u znak protesta.

„Neredi koji su proizvod ‘tink-tenkova’ u SAD i Engleskoj, proširili su se na naše učionice“, rekao je vođa Čuvara revolucije, general Hosein Salami, prenosi Sepah njus, zvaničan sajt te organizacije.

On je rekao da je neprijatelj „otvorio novo polje kulturne, političke i bezbednosne invazije“ što je „najkomplkesnije bojno polje gde neprijatelj ima ozbiljno prisustvo“.

UNICEF, Fond UN za decu, prošlog ponedeljka je izrazio veliku zabrinutost zbog vesti o tome da su deca i adolescenti ubijani, ranjavani i hapšeni u Iranu.

Danas je iranski ministar za obrazovanje Jusef Nuri demantovao da su hapšeni đaci tokom demonstracija.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi takođe je danas optužio svog američkog kolegu Džozefa Bajdena da „podstiče haos“, pošto je Bajden izrazio podršku demonstracijama u Iranu.

Iranski vrhovni vođa, ajatola Ali Hamnei, koji ima poslednju reč u politici Irana, već je više puta optužio SAD, Izrael i njihove „agente“ da podstiću protestni pokret.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.