Zašto je Turska krenula u ofanzivu u Siriji 1Foto: EPA/EFE/TOLGA BOZOGLU

Turska je započela operaciju da bi osigurala svoju nacionalnu bezbednost uklanjanjem opasnosti koju teroristi predstavljaju duž njenih pograničnih regiona. Ova operacija će osloboditi Sirijce koji tamo žive od tiranije terorističkih organizacija i otkloniti pretnju teritorijalnom integritetu i političkom jedinstvu Sirije. To bi olakšalo siguran i dobrovoljan povratak raseljenih Sirijaca.

Turska nikada nije prihvatila koridor koji na njenoj granici vodi teroristička grupa. Više puta smo predložili uspostavljanje sigurne zone, čak i na Generalnoj skupštini UN. Pozvali smo SAD da prestanu pružati materijalnu podršku teroristima. Međutim, američka birokratija za bezbednost ne namerava da se isključi iz grupe poznate kao PYD/YPG , iako su američki zvaničnici, uključujući ministra odbrane, izjavili da je PYD / YPG, koja čini jezgro Sirijskih demokratskih snaga, neodvojiva od Kurdistanske radničke partije (PKK) u Turskoj, koju SAD, EU i NATO vide kao terorističku organizaciju.

Naši američki sagovornici su se, čini se, složili da je potrebno ukloniti te snage duž naših granica, a čak smo se dogovorili i o vremenskom okviru. Nedavno su vojni razgovori u avgustu završeni obostranom odlukom o uspostavljanju sigurne zone iz koje je trebalo ukloniti PYD/YPG. Ali SAD nisu to dovršile i ostavile su nam snažan utisak da to rade da bi dobile na vremenu dok se teroristička grupa još dublje ukorenila u Siriji.

PYD/YPG može se predstaviti svetu kao grupa koja se borila protiv Daeš, ali ona takođe krijumčari eksploziv PKK kopanjem tunela na turskom tlu. Uhvatili smo njene članove kako teraju zarobljenike Daeš prema Turskoj. U novembru 2017, BBC je izveštavao o tajnom sporazumu po kojem su Sirijske demokratske snage organizovale prevoz i dozvolile stotinama terorista Daeš da pobegnu tokom koalicione operacije za oslobađanje grada Raka.

Morali smo da reagujemo. Nekoliko glasova je izrazilo zabrinutost zbog sigurnosti kurdskog stanovništva u Siriji. Želim naglasiti da ovo nije borba Turske protiv Kurda. Naša borba je protiv terorista. Bilo kakav opis situacije kao „Turci protiv Kurda“ je zlonameran i lažan. Kurdi nisu naši neprijatelji. Naša meta je kompleks terora kojim upravljaju Kurdistanska radnička partija i PYD/YPG, koji su regrutovali decu, zastrašivali disidente, menjali demografiju i sprovodili prisilnu regrutaciju u oblastima pod njihovom kontrolom. Kurdima, Arapima, hrišćanima i drugim koji su patili pod PYD/YPG režimom biće bolje kad budu bili oslobođeni. Svetski savet aramejskih hrišćana to uporno tvrdi.

Pre nego što nastavimo s ovom operacijom, preduzeli smo sve korake da smanjimo rizik za civile i sprečimo humanitarnu krizu. U proteklih nekoliko godina, Turska je pružila utočište velikom broju izbeglica iz severoistočne Sirije, uključujući Arape, Kurde i Turkmenistance.

Većinu njih, uključujući preko 300.000 Kurda, teroristi su izbacili iz domova. Mi smo im pružili sigurnost, sklonište i sredstva za život u Turskoj. Delili smo sa njima parče hleba i privilegije javnih usluga. Turska najviše novca izdvaja za humanitarne aktivnosti na svetskom nivou i domaćin je većini izbeglica širom sveta.

Turska je uspostavila pouzdan obrazac u poslednje tri godine. Operacije Turske na severozapadu Sirije -2016-2017. godine u okolini Jarabulusa i 2018. u Afrinu – očistile su ogromno područje od terorista. Nakon tih operacija, zajednice koje su patile pod terorističkim režimom počele su da žive u miru i uređenom društvu. Oko 365.000 izbeglica vratilo se kućama na severozapadu Sirije.

Obezbedili smo javne usluge, uključujući škole za preko 230 000 učenika. Šest bolnica sa 55 vozila hitne pomoći zapošljava preko 2.000 sirijskog i turskog osoblja u oslobođenim područjima. Izgrađeni su brojni rekreativni i sportski sadržaji, uključujući i stadion. Preduzeća su rehabilitovana i otvorena je granica da bi se olakšala trgovina. Poljoprivreda i stočarstvo počeli su dobijati materijalnu podršku.

Uporedite operacije Turske sa uništenjem Rake od koalicije i videćete koliko pažljivo upravljamo protivterorističkim operacijama. Lekcije naučene u tim operacijama pomoći će nam da ovaj put budemo još bolji.

PKK i PYD/YPG su ucenjivali svetsku zajednicu tvrdeći da će borba protiv Daeš bez njih propasti. Ali borba protiv tih brutalnih terorista neće propasti, posebno ako naši saveznici ostanu na tom putu i sarađuju s Turskom. Mi smo jedina nacija koja je krenula u borbu protiv Daeš. Borba protiv Daeš i drugih terorističkih organizacija moraće da se nastavi svačijim doprinosom i saradnjom. Nekoliko evropskih zemalja oklevalo je da dozvoli povratak svojih građana koji su se pridružili grupi. Međutim, želja da se izbegne problem ne može biti politika. Oni moraju snositi svoj deo tereta.

Mi u Turskoj smo uvereni da gradimo put sirijskim izbeglicama da se vrate kući i osiguravamo da se Daeš i druge terorističke grupe neće ponovo pojaviti. Svestan sam da siguran i dobrovoljan povratak izbeglica kući treba pažljivo planirati i upravljati. Ovo se mora odvijati u skladu sa međunarodnim pravom i u saradnji s relevantnim agencijama UN. Sirija je dom nekoliko etničkih grupa i potrebno je uspostaviti reprezentativna lokalna veća dok se ne nađe političko rešenje za sirijski sukob. Nakon naše poslednje borbe protiv terorizma, u oblastima u kojima su Kurdi bili u većini, Turska je omogućila stvaranje lokalnih saveta za upravljanje sa kurdskom većinom koja će predstavljati stanovništvo.

Sirijci sada žele da idu kući. Oni su pretrpeli više nego dovoljno. Preuzimamo inicijativu da pomognemo stvaranju mirnih uslova koji su neophodni za povratak miliona izbeglica. Suprotno prevladavajućim pogrešnim shvatanjima, naša operacija će pomoći u rešavanju humanitarne dimenzije problema, doprineti očuvanju jedinstva zemlje i pomoći političkom procesu.

Tekst ministra spoljnih poslova Turske objavljen u NJujork tajmsu

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.