Zastrašivanje Severne Koreje: Američki nosač aviona stigao u Južnu Koreju 1Ilustracija EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Američki nosač aviona stigao je u Južnu Koreju prvi put u prethodne četiri godine, gde će se pridružiti ostalim brodovima u demonstraciji sile i slanju poruke Severnoj Koreji, izjavili su američki zvaničnici.

Nosač aviona USS „Ronald Reagan“ i brodovi iz njegove udarne grupe usidrili su se u mornaričkoj bazi u južnoj luci Busan.

Kako javlja Radio Slobodna Evropa, njegov dolazak je najznajčajnije razmeštanje američkih snaga, prema novom strateškom planu SAD o operacijama odvraćanja Severne Koreje, koja je ranije saopštila da neće odustati od nuklearnog oružja.

Komandant udarne grupe kontraadmiral Majkl Doneli rekao je novinarima na nosaču aviona da je ova poseta odavno planirana i da joj je cilj izgradnja odnosa sa saveznicom Južnom Korejom, te jačanje saradnje mornarica dve zemlje.

„Poruke ostavljamo diplomatama. Za nas je ovo prilika da uvežbavamo taktiku i operacije“, odgovorio je Doneli na pitanje da li je ovo signal Pjongjangu.

Južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol založio se za više zajedničkih vežbi i druge oblike demonstracije vojne moći kao upozorenje Severnoj Koreji, koja je ove godine izvršila rekordan broj raketnih testova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari