Završeno suđenje Sarkoziju, odluka 1. marta 1Foto: EPA/ THIBAULT VANDERMERSCH

Suđenje bivšem francuskom predsedniku Nikoli Sarkoziju (Nicolas Sarkozy) u aferi protiv korupcije i trgovine uticajem završeno je danas u Parizu, a odluka suda zakazana je za 1. mart 2021. godine.

„Još uvek imam poverenja u pravdu naše zemlje“, rekao je Sarkozi čije je suđenje u ovoj aferi počelo 23. novembra.

Suđenje je završeno iznošenjem stava odbrane, dok je tužilaštvo zatražilo četiri godine zatvora, od kojih dve godine uslovne zatvorske kazne protiv Sarkozija.

Tužilac Žan-Lik Blašo (Jean-Luk Blachon) zatražio je iste kazne i za još dvojicu optuženih na istom suđenju, za bivšeg sudiju Žilbera Azibera (Gilbert Azibert) i Sarkozijevog bivšeg advokata Tijerija Erzoga (Thierry Herzog).

Blašo je za Erzoga još zatražio da mu pet godina bude zabranjeno da se bavi svojom profesijom.

Sudija je u oštrom tonu rekao da ta afera ima razorne posledice koje pogađaju vrednosti Republike jer je ugrozilo pravosudnu instituciju, pravnu profesiju i predsednički imidž.

Sarkozija, koji je bio predsednik od 2007. do 2012. čeka još jedno suđenje na proleće 2021. godine. Njemu, zajedno sa još 13 osoba će se suditi zbog optužbi za ilegalno finansiranje njegove predsedničke kampanje 2007. godine.

Pre Sarkozija čije se suđenje smatra presedanom u Francuskoj, još jedan bivši predsednik se suočio sa suđenjem posle odlaska sa funkcije. U pitanju je Žak Širak (Jacques Chirac) kojem se sudilo za proneveru ali ne tokom predsedničkog mandata, već dok je bio gradonačelnik Pariza.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.