Zbog nejednakog medijskog tretmana meksički narko kartel preti da će ubiti TV voditeljku 1Foto: EPA-EFE/Angel Hernandez (Arhiva)

Maskirani ljudi koji tvrde da predstavljaju najmoćniji kartel droge u Meksiku preduzeli su do sada neviđeni korak, objavili su video sa pretnjom da će ubiti TV voditeljku zbog onoga što smatraju nekorektnim izveštavanjem i favorizovanjem suparnika.

Na snimku se vide maskirani teško naoružani muškarci koji okružuju čoveka koji sedi za stolom i koji je poslao poruku za koju je rekao da je od Rubena Oseguere Servantesa, zvanog „El Mencho“, vođe kartela Jalisco New Generation, izveštava Ej bi si.

Nije jasno ko je zaista osoba koja čita poruku- Oseguera ili njegov izaslanik.

U poruci se ovaj kartel žali na nejednaki medijski tretman, tvrdeći da televizija Milenio, nacionalni kablovski informativni kanal povezan sa velikim novinskim lancem, favorizuje takozvane grupe za samoodbranu koje se bore protiv kartela Jalisco u državi Mičoakan.

On je izdvojio voditeljku ovog TV kanala Azucenu Uresti, preteći da će je ubiti i naterati je da „pojede svoje reči“.

Dotični je rekao da ne želi da ugrožava slobodu izražavanja, već samo da želi jednak medijski tretman.

Meksička vlada obećala je da će zaštititi voditeljku vesti.

Vlada „će preduzeti odgovarajuće mere da zaštiti ugrožene novinare i medije“, poručio je na tviteru Isus Ramirez, portparol predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora.

„Demokratske slobode su zagarantovane zajedno sa pravom na informacije“, dodao je on.

Obećanju teško da se može verovati s obzirom na to da su narko bande ubile više od 100 novinara i aktivista u Meksiku od 2018. godine, podseća DW.

Samo mali deo zločina rezultirao je osuđujućom presudom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.