Zelenski zatražio hitan sastanak sa Putinom, Makronom i Merkelovom 1Zelenski Foto: Beta/AP /Efrem Lukatsky

Sastanci takozvanog formata „Normandija“ sa liderima četiri zemlje – Ukrajine, Rusije, Nemačke i Francuske, održavaju se od 2014. godine.

Zelenski je pozvao na hitan sastanak u cilju održavanja mirovnog procesa na istoku Ukrajine i usvajanja mera za trajno okončavanje sukoba, navodi se u saopštenju ukrajinskog predsedništva.

Četiri ukrajinska vojnika poginula su juče u sukobima sa proruskim pobunjenicima na istoku gde je pre dve nedelje ponovo uvedeno primirje.

Zelenski je najpre imao telefonski razgovor sa ruskim predsednikom Putinom od kojeg je zatražio da utiče na proruske pobunjenike kako bi obustavili napade. Ukrajinski predsednik je potom imao razgovor sa francuskim kolegom Makronom koji mu je rekao da će o istočnoj Ukrajini uskoro razgovarati sa Putinom.

U sukobima između ukrajinskih snaga i proruskih pobunjenika od 2014. godine stradalo više od 13.000 ljudi. Iako je 2015. postignut mirovni sporazum, primirje se u tom delu Ukrajine stalno krši uz međusobne optužbe sukobljenih strana.