Zemlje regiona pomažu svojim građanima da se vrate iz inostranstva 1Foto: EPA-EFE/ ANGELO CARCONI

Zemlje regiona na različite načine pomažu svojim državljanima koje su na povratku iz inostranstva zaustavile zatvorene granice i otkazivanje letova zbog pandemije korona virusa – slanjem aviona, organizovanjem konvoja i saradnjom sa drugim zemljama, ali i preporukom da ne dolaze ako ne moraju.

Po povratku iz inostranstva obavezan je karantin ili samoizolacija, javljaju dopisnici agencije Beta.

Vlastima Severne Makedonije za pomoć oko povratka obratilo se oko 5.000 makedonskih građana koji se nalaze u inistranstvu.

Država je kao uslov za pomoć u povratku postavila odlazak u obavezan katantin.

Šef diplomatije Nikola Dimitrov je za TV Telma rekao da je do sinoć obrađeno oko 4.000 prijava, a da se 2.100 građana saglasilo sa odlaskom u karantin.

Najviše državljana Severne Makedonije ima u Nemačkoj odakle će biti organizovano više čarter letova, a Vlada Severne Makdonije danas je objavila i tender za organizovanje avionskog prevoza za vraćanje makedonskih gradjana iz Zagreba (226 putnika) i sa Malte (148), kao i iz Berlina, Bona i Skoplja, za ukupno oko 900 ljudi.

Vlasti u Skoplju povratak svojih državljana iz inostranstva organizuju i saradnjom sa drugim državama koje iz Severne Makedonije evakuišu svoje gradjane.

Tako se avionom koji je Poljska poslala u Skoplje po svoje državljane iz te zemlje evakuisalo tridesetak državljana Severne Makedonije, a 63 državljana Severne Makedonije vratilo se u konvoju iz Crne Gore kojim su prethodno iz Skoplja evakuisani Crnogorci, rekao je Dimitrov.

Sa druge strane, BiH za sada nije organizovala evakuacije svojih državljana iz inostranstva.

Ministarstvo inostranih poslova je uspostavilo posebnu liniju za državljane BiH koji su u inostranstvu preko koje mogu da dobiju instrukcije. Njima je rečeno da se jave ambasadama BiH u zemljama u kojima su, uz preporuku da ostanu tu gde su.

Za državljane BiH koji se vraćaju u zemlju automobilima od pre dva dana primenjuje se obavezni karantin na graničnom prelazu Gradiška. To je šatorsko naselje u kojem moraju da provedu 14 dana.

Hrvatska i Slovenija kao članice EU mogu da računaju na Mehanizm EU za civilnu zaštitu za povratak svojih državljana, a najviše problema obe zemlje imaju sa povratkom iz zemalja van EU.

U Hrvatskoj je na snazi privremena zabrana prelaska državne granice, s tim da hrvatski državljani mogu da se vrate u zemlju uz primenu 14-dnevne samoizolacije, a omogućava se i povratak u matične države građanima EU.

Hrvatska aviokompanija Kroacija erlajnz i dalje obavlja neke međunarodne letove u okviru EU.

Zemlje regiona pomažu svojim građanima da se vrate iz inostranstva 2

Prema podacima hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova dosad je nekoliko stotina hrvatskih državljana zatražilo pomoć radi evakuacije i povratka kući, uglavnom iz zemalja izvan EU, preneo je juče Jutranji list.

Prema dostupnim informacijama, najveća grupa hrvatskih državljana koji traže povratak je u Peruu, njih 23 i u toku je organizacija njihovog povratka u zemlju. U Indiji ih je deset, a u Meksiku pet, piše Jutranji list.

Mreža diplomatsko-konzularnih predstavništva Hrvatske najčešće radi u saradnji s drugim državama EU. Na nivou EU se dogovaraju evakuacijski letovi.

Prošle sedmice u saradnji s Austrijom i Madjarskom iz Maroka je vraćeno 22 hrvatskih državljana.

Hrvatske vlasti pozvale su prošle sedmice sve svoje državljane u inostranstvu koji nameravaju da se vrate u Hrvatsku da to učine što pre zbog mogućih poremećaja u avio saobraćaju izazvanih globalnim širenjem korona virusa.

Pozvali su ih da se u slučaju problema jave diplomatsko-konzularnim predstavništvima. U slučaju da Hrvatska u toj zemlji nema diplomatsko predstavništvo, oni se mogu obratiti Delegaciji EU u toj državi.

Slovenija povratak svojih državljanana organizuje posebnim letovima i u saradnji sa drugim državama. Za danas je na primer planiramo slanje aviona za Madrid, Prag a najavljen je i let Varšavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.