Albin Kurtifoto EPA-EFE/ERMAL META

O najavi vlade Kosova da će osnovati institut za dokumentovanje zločina počinjenih tokom rata 1998-1999 izvestili su i svetski mediji.

Premijer Aljbin Kurti izjavio je da će institut dokumentovati ratne zločine „zato da tragična istorija koju su kosovski Albanci pretrpeli u rukama zločinačke Srbije postane šire poznata“, navodi agencija AP.

Kako se dodaje, u ratu između Srbije i Kosova poginulo je preko 10.000 ljudi, većinom kosovskih Albanaca, a sukob je okončan posle 78-dnevne kampanje NATO bombardovanja koja je primorala srpske snage da se povuku sa Kosova.

Kako piše Foks njuz, Kurti je izjavio da su „rane još uvek sveže“ i, naglasivši da se preko 1.600 tela i dalje vodi kao nestalo, optužio Srbiju da ih je zakopala u neobeleženim grobovima i da odbija da podeli podatke o tome gde se nalaze.

Foks njuz navodi i da je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008, što je potez koji Beograd odbija da prizna.

Četrnaest godina nakon završetka rata, tenzije između Kosova i Srbije i dalje su visoke, što izaziva strah među zapadnim silama od novog sukoba dok rat u Ukrajini besni, ukazuje Ej-Bi-Si njuz.

Kako se dodaje u tekstu, pregovori o normalizaciji između Kosova i Srbije, uz podršku Evropske unije, nisu uspeli da postignu napredak, posebno nakon septembarske pucnjave između maskiranih srpskih naoružanih napadača i kosovske policije u kojoj su poginule četiri osobe, zbog čega su porasle tenzije u regionu.

Evropska unija i Sjedinjene Države vrše pritisak na Kosovo i Srbiju da primene sporazume koje su srpski predsednik Aleksandar Vučić i Kurti postigli ranije ove godine, piše Tajms of Indija.

Kako se dalje navodi, i Kosovo i Srbija žele da se pridruže 27-članom evropskom bloku, ali je šef diplomatije EU Žozep Borelj upozorio da njihovo odbijanje kompromisa ugrožava šanse za članstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari