Kurti na trogodišnjicu optužnice protiv Tačija i ostalih: Borba OVK pravedna i čista 1Foto: EPA-EFE/ARBEN LLAPASHTICA

Na današnji dan objavljena je prva optužnica protiv komandne strukture OVK, a Aljbin Kurti poručuje: Nepravedne presude, Naša desetka pati u Haškom zatvoru, OVK čista i napredna.

Na trogodišnjicu podizanja optužnice Specijalnog suda u Hagu protiv bivših komandanata OVK, kosovski premijer Aljbin Kurti optužio je prošle vlade za „greške“, koje i danas opterećuju Kosovo i nanose mu štetu, prenosi KoSSev.

Kurti je na skupu Pokreta Samoopredeljenje u hotelu Emerald u Prištini, kako javlja Koha, ali i kako je samo Samoopredeljenje saopštilo, rekao da se ni danas nije promenilo uverenje da je OVK „pravedna i napredna“.

Spomenuvši svog partijskog člana Redžepa Seljimija, opisao ga je kao „desetog pripadnika OVK“, napravivši paralelu sa simboličnim značenjem ovog broja – izvrsnost.

„Hajde da uradimo više zajedno i to ocenimo sa 10, idemo na desetku, ništa manje od odličnog treba da bude naš cilj. Govoreći o 10-ki, a pre nego što počnem da govorim o dostignućima, rezultatima i uspesima naše vlade, želeo bih da se rado setim našeg prijatelja i saradnika, borca za slobodu, 10. pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova Redžepa Seljimija“, kaže Kurti.
„Redžep Selimi već tri godine pati u haškom zatvoru. Naš poslanik od 2010. godine, kada je prvi put odlučio da učestvuje na izborima, uvek u pobedničkom duhu, uvek oslobađajućem. Jedva čekamo da ga vratimo“, dodaje.

„Ostajemo nepokolebljivi u svom uverenju da je i pravedna Oslobodilačka vojska čista, zato smo se protivili nepravednim presudama kada su donete, ali ovde greške prošlih sila i dalje teže i bole“.

Optužnica je pre tri godine potvrđena protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.

Potvrđena optužnica specijalizovanih veća za ratne zličine na Kosovu navodi da su se ratni zločini „nezakonitog ili proizvoljnog hapšenja i lišavanja slobode“, „surovog postupanja“, „mučenja i ubistva“, kao i zločini protiv čovečnosti, kao što su „zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni“ – vršili najranije od marta 1998. do septembra 1999.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva.

Optužnica Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji od marta 1998. do septembra 1999. godine nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno.

U toku je suđenje ovoj četvorici, a proteklih dana u Prištini su usledila i nova hapšenja, kao i pretresi Tačijevih bivših savetnika.

Pre početka suđenja, tužioci su imenovali 75 ubijenih, od kojih je 51 osoba srpske nacionalnosti, 23 žrtve su Albanci, a jedna je Rom.

Krivična dela iz optužnice kvalifikovana su u šest tačaka kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, prema optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići, bili su učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je „OVK“ smatrala protivnicima – Srbima, Romima i Albancima proglašenim za „izdajnike“, „špijune“ i „kolaborante“ sa srpskim vlastima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari