Zoran Zaev predstavio sastav nove Vlade 1Foto: EPA / VALDRIN XHEMAJ

Vlada Zorana Zaeva će imati 15 resornih ministara i šest ministara bez portfelja. Pokret Besa neće učestvovati u novoj vladi, prenosi RTS.

Mandatar za premijera Makedonije i lider Socijaldemokratske stranke Makedonije (SDSM) Zoran Zaev objavio je sastav nove koalicione Vlade, koju treba da potvrdi Sobranje.

Rekao je da se nada da će nova vlada uskoro biti izabrana i da će raditi u interesu građana.

„Nova vlada ima šansu da sprovede reforme, ima kapacitet i biće ozbiljan servis građana“, rekao je Zaev.

SDSM će kontrolisati resore spoljnih poslova, odbrane i finansija, dok će veći albanski partner u vlasti, stranka DUI dobiti ukupno šest mesta, uključujući i dve pozicije potpredsednika Vlade.

Druga albanska stranka, Alijansa za Albance, imaće dva ministra u novoj vladi Makedonije.
Stranke koje su predložile ministre za novu vladu imaju 62 od ukupno 120 zastupnika u Sobranju pa bi potvrda vlade premijera Zorana Zaeva trebala biti samo formalnost, a kako se veruje izbor nove vlade će delimično ublažiti političku krizu koja već mesecima potresa Makedoniju.

Ministarstvo odbrane Zaev je poverio Radmili Šekerinskoj, a Oliveru Spasovskom Ministarstvo unutrašnjih psolova, prenosi Fokus. Šef diplomatije biće Nikola Dimitrov, a na čelu resora finansija naći će se Dragan Tevdovski.

Renata Deskovska biće zadužena za obrazovanje, a za transport Goran Sugarevski. Resor poljoprivrede vodiće LJupčo Nikolovski, a na čelu Ministarstva za rad i socijalna pitanja biće Mila Carovska. Informatičkim pitanjima i administracijom baviće se Damjan Mančevski, a kulturom Robert Alagozovski. Vicepremijer Kočo Agnušev brinuće o ekonomskim pitanjima.

Ministri bez portfelja su Edmond Ademi, Robert Popovski, Zorica Apostolovska, Zoran Šapurik, Samka Ibraimovski i Adnan Kahil.

Ranije danas propali su pregovori sa pokretom Besa o učešću u novoj vladi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari