Zvaničnici UN nastoje da okončaju novi izraelsko-palestinski sukob 1Foto: EPA PHOTO/EPA/JASON SZENES

Ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild rekla je danas da njena zemlja „neumorno radi kroz diplomatske kanale“ u pokušaju da okonča sukob izmedju Palestinaca u Gazi i Izraela i da upozorava da će najnoviji ciklus nasilja samo još više udaljiti rešenje decenijskog konflikta po modelu dve države.

Grinfild je na hitnom sastanku Saveta bezbednosti UN na visokom nivou rekla da je predsednik Džo Bajden razgovarao sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom i palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom u subotu i da je državni sekretar Entoni Blinken razgovarao sa visokim izraelskim i palestinskim zvaničnicima, te regionalnim liderima.

Na istom sastanku izraelski ambasador u UN je ocenio da su rakete koje je ispalio Hamas, vladar Gaze, unapred priprmljene kao bi se osvojila vlast i smenila rivalska Palestinska uprava koja vlada drugom palestinskom teritorijom Zapadnom obalom.

On je rekao da je raketiranje Izraela deo plana Hamasa koji ne samo da teži uništenju Izraela već da preuzme vlast na Zapadnoj obali jer je bio nezadovoljan kada je palestinski predsednik Mahmud Abas odložio izbore koji je trebalo da budu prvi posle 15 godina.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.