Evropska komisija za univerzalni punjač mobilnih telefona 1Foto: pixabay/Dariusz Sankowski

Evropska unija mogla bi uvesti novu veliku promenu u svetu telekomunikacija ukidanjem prakse proizvodnje različitih punjača za različite vrste mobilnih telefona i uvođenjem univerzalnog punjača.

Evropske regulatorne agencije počinju da istražuje navike evropskih potrošača i njihovih potreba za uvodenje univerzalnog modela mobilnog punjača koji bi gradanima Unije pojednostavio svakodnevicu, najavila je Evraktivu poverenica Evropske komisije za tržišnu konkurenciju Marget Vestager.

Prošlo je deset godina otkako je Evropska komisija počela da lobira za uvodenje univerzalnog punjača za sve vrste mobilnih uredaja, prenosi portal index.hr.

Jedan od glavnih razloga koje navode za to je i zaštita okolime jer prema novim rezultatima istraživanja, svake godine zapanjujuća količina elektro otpada zagadi okolimu.

Nakon višegodišnjeg prigovaranja korisnika Android i iPhone modela uredaja, koji su se žalili na prevelike i nepraktične količine punjača na tržištu, vodeći proizvodači mobilnih telefona su 2009. godine potpisali sporazum kojim su načelno dogovorili uskladivanje punjača za sledeću generaciju pametnih telefona, onu koja je na tržište bila plasirana 2011. godine.

Medu kompnijsms koje su potpisale dobrovoljni sporazum bili su i vodeći proizvođači mobilnih telefona Epl, Samsung, Huavei i Nokia.

Nakon što je sporazum prestao da važi svi napori uskladivanja punjača vodećih kompanija su prekinuti pa je Evropska komisija zaključila kako je vreme da se ponovno pokrene ta inicijativa.

„Nismo zadovoljni napretkom usuglašavanja oko univerzalnog punjača mobitela pa ćemo uskoro predstaviti novu naučnu studiju kojom ćemo ispitati potrebe evropskih potrošača i time izvršiti pritisak na proizvođače mobilnih uredaja“, objasnila je Vestager-

Ona je naglasila da će i rezultati studije uticati na stav Evropske komisije i dalje korake koji će biti ppreduzeti za uvodenje univerzalnog punjača.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.