Foto: Printscreen

Psihološkinja i direktorka OŠ „Olga Petrov“ Merica Buj Bjelogrlić rekla je da je za nju je strašno ovo što se dešava.

– Decu ne zanima ni lektira, ni škola, opsednuti su mobilnim telefonima i društvenim mrežama. Život bi rizikovali da se napravi što bolji snimak. Roditelji ne znaju ni šta rade, koje sadržaje na internetu prate, ko su im idoli i zašto su im oni idoli. Mi smo zabranili upotrebu mobilnih telefona u školi, ali ništa nismo postigli. Deca čim zvoni istrčavaju napolje i proveravaju šta se dešava na internetu. Zaista ne znam kuda sve ovo vodi i gde idemo kao društvo – rekla je Buj Bjelogrlić, i dodala da smatra da sve polazi od porodice, jer je ona osnov za postavljanje pravih vrednosti i finog vaspitanja.

Psiholog Žarko Trebješanin naveo je da, ne vidi problem u tome što deca prate jutjubere.

– Ono što može da bude problematično jeste sadržaj koji se „kači“ na internet. Iako ne pratim te stvari, video sam da odstoje i simpatični i šarmantni snimci. S druge strane, objavljuju se i snimci školskog nasilja i mučenja životinja. To je već potpuno nastrano, istakao je Trebješanin.

Stefan Đorđević iz Krovne organizacije mladih Srbije kaže da nije ni dobro ni loše samo po sebi, idoli mladih oslikavaju vrednosti mladih.

– Potrebno je da više radimo na tome da mladi kritički vrednuju medijske i druge sadržaje i sigurni smo da bi to u velikoj meri uticalo na to ko su idoli mladih i kako oni utiču na njihove živote, naveo je Đorđević.

Prema rečima Aleksandra Nikolić a iz Unije srednjoškolaca i srednjoškolki Srbije, zbog sve većeg razvoja tehnologije i medija neminovno je da jutjuberi budu idoli mladih današnjice, kao što su nekada to bili likovi iz akcionih filmova.

– Mislim da je veoma važno da mladima idoli budu upravo mladi. Naravno, uspešni i ambiciozni mladi ljudi, koji ne rade samo za lični cilj, što je neretko slučaj sa jutjuberima. Sumirano – mislim da je dobro što jutjuberi postaju sve veći idoli mladih, samo je važno izabrati prave osobe koje će pratiti – rekao je Nikolić.

Povezani tekstovi