Veštačka inteligencija uči sa YouTube video snimaka 1Foto: Printskrin/Jutjub

Računari su odlični kada su u pitanju velike baze podataka, slika i prepoznavanje lica.

Tako je kompanija IBM pokupila skoro milion nasumičnih fotografija sa servisa Flickr, kako bi trenirali svoj Ai projekat, nazvan Diversity in Faces (Različita lica), da što bolje – i brže – prepoznaje lica pojedinaca.

Tako je Ai naučio da sam pretražuje internet za slikama ljudi, te da pokupi bukvalno svaku sliku koju pronađe. Gugl je uložio preko milijardu dolara u projekat Magic Leap, koji bi trebalo da stvori „proširenu realnost“ u industriji, obrazovanju i istraživanjima svemira.

Istraživači sa Univerziteta MIT takođe treniraju svoje projekte slikama sa interneta, ali i video snimcima sa YouTube-a. Veštačka inteligencija može i da sama kreira nove video snimke na osnovu onoga što je „videla“. Čak i neke države, kao što je Kina, imaju masivne baze podataka koje ne sadže samo slike, već i audio zapise govora, te prepoznavanje kretanja i mimike lica pojedinaca.

Borci za ljudska prava i aktivisti širom sveta se slažu da će u doglednoj budućnosti sve iole bogatije zemlje imati baze podataka svih građana, i neku vrstu softvera koji će moći da u roku od par sekundi prepozna pojedincd ili čak cele grupe ljudi!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.