Više od sto miliona Fejsbuk stranica je - lažno 1Foto: Twitter

Fejsbuk ima više od dve milijarde naloga, i oko 1.5 milijardi aktivnih korisnika mesečno. Uz sav uticaj – i medijski i finansijski, koji ova platforma ima na ljude širom sveta, nije neko posebno iznenađenje da su stalno u toku pokušaji manipulacije preko Fejsbuka.

Naime, više od 100 miliona naloga je lažno, i iza njih stoje ili kompanije, ili pojedinci sa ne baš časnim namerama, a u nekim slučajevima i obaveštajne službe i državne agencije.

Fejsbuk takođe kaže da je u zadnjih godinu dana došlo do prave poplave lažnih naloga, te da postoje čitavi softveri i mreže računara kojima je jedini cilj da otvaraju naloge na Fejsbuku, i to potpuno automatizovano.

Iako se većina ovih naloga obriše od strane Fejsbuka u roku od par minuta, i dalje je u opticaju zabrinjavajuće veliki broj lažnih naloga, koji se bave svime – krađom identiteta, političkom i državnom propagandom, prodajom lažnih proizvoda, širenjem dezinformacija, itd.

Zato, kada sledeći put uđete na Fejsbuk, ali i na ostale društvene mreže, obratite pažnju sa kim i kako delite informacije.