Beograd kupuje 13.000 patrona vatrometa 1Foto: Opština Voždovac

Beogradski sekretarijat za poslove odbrane i vanrednih situacija je raspisao tender za nabavku usluga izvođenja vatrometa i specijalnih efekata, objavljeno je na Portalu javnih nabavki.

Plan je da bude kupljeno preko 13.000 različitih patrona za ove potrebe, piše Nova ekonomija.

Glavni grad kupuje preko 11.000 boks baterija (pojedinačnih patrona), kao i po nekoliko stotina drugih vrsta vatrometa i pirotehničkih sredstava kao što su rimska sveća, bombe različitih efekara, kao i komplete kometa, navodi Nova ekonomija.

Bombe treba da imaju efekat palme i kreklinga, a trajanje vatrometa treba da bude minimum 5-7 minuta efektivnog vatrometa po lokaciji, piše u tenderskoj specifikaciji.

Iako na portalu javnih nabavki ne postoji podatak o procenjenoj vrednosti tendera, na zvaničnoj stranici grada u objavljenom planu ovog Sekretarijata piše, navodi Nova ekonomija, da je planirano da se na usluge izvođenja vatrometa i specijalnih efekata potroši pet miliona dinara (oko 42.500 evra).

Uzaludne peticije protiv petardi

Građani Srbije i ove godine potpisuju peticije kojim traže zabranu petardu, zbog bezbednosti ljudi i životinja, kao i životne sredine.

„Mi, dole potpisani građani i građanke, zahtevamo od Narodne skupštine Rpublike Srbije da donese zakon koji zabranjuje korišćenje i stavljanje u promet petardi zato što: 1. OPASNO I ŠTETNO UTIČU NA ZDRAVLJE GRAĐANA; 2. NEPOVOLJNO UTIČU NA ŽIVOTNU SREDINU“, najnovija je peticija koju je potpisalo više hiljada građana.

Srbija, međutim, ne reaguje na apele, za razliku od Nemačka koja je i ove godine zabranila promet “prazničnu” upotrebu petardi.

No, kao i u Srbiji, nema potpune zabrane vatrometa, ali odlukom savezne vlade opštine moraju da odrede bezbedne lokacijama i one na kojima ne sme biti vatrometa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari