Beograd otvoren grad 1

Proročanske reči Mekluana, da je „medij poruka“, zadobile su novo značenje u ponovo otvorenom bioskopu „Zvezda“.

Nekada je ovaj bioskop u centru grada prikazivao jeftine komedije i akcione filmove. Ali, pre neko veče kada sam ušla u njegov memljiv polumrak „akcija“ nije bila na filmskom platnu, već svuda oko njega. Ona je bila nema i buntovna, u atmosferi mladih ljudi koji su se tu skupili ne samo da vide remek-delo Tarkovskog „Stalker“, već da budu deo vaskrslog bioskopa. Tako je „Zvezda“ postala poruka ostatku grada i onoj vlasti koja je par blokova dalje, rila ulice i rušila zgrade u ime „Beograda na vodi“.

Isto tako se neobična veza uspostavila između ideje filma o zabranjenoj ZONI i ljudi-hodočasnika u traganju za tajnom smisla unutar sebe, sa prećutnim izražavanjem neposlušnosti publike bioskopa.

Poput objave na vratima Delfskog proroštva: „Upoznaj samoga sebe“, ulazeći u „Zvezdu“ kao u predvorje ZONE iz filma , mladi Beograđani su slali svojevrsnu poruku turbo-foteljašima prestonog vašarišta, da Beograd nije samo ono što se vidi golim okom, sa svetlećim ukrasima. Želeli su da bar jedan bioskop vrate gradu i njegovim žiteljima, kojima on i pripada.

Uspeli su, sopstvenom dobrovoljnom „radom akcijom“ čišćenja bioskopa, da ožive ambijent duha gradske kulture, aktivnim gestom samih njegovih građana, vraćajući iz progonstva Beogradu, dela „sedme umetnosti.

Autorka je pisac knjige Beograd kao autobiografija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari