Povodom godinu dana od izbora na mesto gradonačelnika Beograda Dragan Đilas juče je obišao pet gradilišta u gradu gde bi do kraja godine, kako je najavio, trebalo da niknu novi dečji vrtići.

Objekti se grade u Mirijevu 1 i 2, Kaluđerici, Sremčici i na Čukaričkoj padini, a u njima će moći da boravi više od 1.200 mališana. Sa gradonačelnikom gradilišta u Mirijevu, Kaluđerici, Sremčici i na Čukaričkoj padini obišli su sekretar za dečju zaštitu Ljiljana Jovčić, direktor Agencije za investicije Marko Blagojević i predsednici opština Zvezdara, Grocka i Čukarica.

– Trenutno se gradi pet sasvim novih vrtića, koji bi trebalo da budu završeni do kraja godine. Uskoro ćemo otvoriti još pet gradilišta, a prvo će biti u Malom mokrom lugu. Na listi čekanja je oko 3.000 mališana, čija oba roditelja rade. Trenutno se u gradu rekonstruiše i pravi 36 objekata, a do aprila meseca naredne godine lista čekanja za upis dece u vrtić biće prošlost u Beogradu. To smo obećali pre godinu dana i uspećemo zahvaljujući zalaganju svih izvođača koji nas prate i koji će nas sačekati sa plaćanjem dela sredstava u sledećoj godini, jer zbog ekonomske krize nemamo sredstva koja smo planirali na početku godine. A onda ćemo omogućiti i smeštaj za decu kojima radi jedan roditelj – izjavio je gradonačelnik i čestitao Sekretarijatu za dečju zaštitu, Agenciji za investicije i izvođačima radova što su uspeli da za šest meseci izrade projekte, dobiju neophodne dozvole i da se krene u izgradnju.

Vrtić u Mirijevu 1 površine 1900 metara kvadratnih, gradi preduzeće Ratko Mitrović između ulica Meše Selimovića, Teodora Mirijevskog, Kapetana Miloša Žunića i Braće Lenard, a moći će da primi 194 mališana. Isto preduzeće započelo je radove na izgradnji vrtića Mirijevo 2, u Ulici Ljubiše Miodragovića, površine 2.200 kvadrata predviđeno za boravak 270 dece. Kombinovana dečja ustanova u Kaluđerici površine 3.564 kvadrata u Ulici kralja Petra primiće 275 dece. U Ulici Tomasa Edisona 1 u Sremčici, pored postojećeg vrtića gradi se novi objekat od 1.350 kvadrata u kome će moći da boravi 180 mališana. A na Čukaričkoj padini između ulica Mladena Mitrića, Radničke i Nikole Vučete gradi se objekat od 2.486 kvadrata, u kome će boraviti 270 dece. Ovaj objekat je u poodmakloj fazi gradnje, a trebalo bi da bude završen u novembru.

Đilas je rekao da nije dobro što na izgradnji jednog beogradskog obdaništa radi više radnika nego na celom kružnom putu, kojim se prošlo tokom jučerašnjeg obilaska, a koji je važan da bi se saobraćaj u Beogradu rasteretio.

Obilaznica za 18 meseci

Dragan Đilas juče je pozvao i ostale u državi da nastave sa svojim projektima, kako bi završili poslove oko obilaznice, kružnog puta i izmestili deo saobraćaja iz Beograda. Đilas je istakao da je od ministra za infrastrukturu Milutina Mrkonjića dobio obećanje da će se radovi ubrzati kako bi za 18 meseci imali završenu obilaznicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari