Bioskop Voždovac i dalje samo mesto za predizborne plakate 1

Inicijativa „Premotavanje: Voždovac“ za oživljavanje bioskopa „Voždovac“ pokušala je da organizuje besplatnu projekciju kultnog filma „Kad porastem biću Kengur“ na platou ispred bioskopa u nedelju uveče…

… međutim okupljanje im je zabranjeno zbog urgencije kompanije „Merkator“ koja je vlasnik parcele i prostora.

Premotavanje: Voždovac“ je incijativa koju je pokrenula grupa mladih ljudi, mahom sa ove opštine, u želji da svojim komšijama vrate javni kulturni prostor koji je zapušten i zanemaren. Oni su rašili glas o svojoj ideji putem društvenih mreža što je naišlo na široku podršku i pozitivne komentare. Prvo su poručili da bioskop Voždovac više ne sme biti samo zgodno mesto za kačenje preizbornih plakata i reklama političara, čemu i jeste služio do sad, onda su pokrenuli incijiativu da se đubre oko ovog, nekada javnog prostora, očisti za šta im je u susret izašlo JKP „Javna čistoća“ iako prostor nije u njihovom sistemu održavanja. Kasnije će ovi mladi ljudi otkriti da javne komunalne službe nisu nadležne za bioskop jer on i nije javna površina, već ima privatnog vlasnika.

Kako se njihova ideja žirila među Voždovčanima, odlučili su da organizuju besplatnu projekciju kultnog domaćeg filma „Kad porastem biću kengur“ koji za Voždovčane ima posebnu sentimentalnu vrednost jer je većina scena snimana upravo na toj opštini, i u njihovom bioskopu. Projekcija je trebalo da se održi na platou ispred bioskopa u nedelju uveče a organizatori su uredno prijavili skup policiji. Ipak, u poslednjem trenutku su dobili obaveštenje da im je okupljanje zabranjeno jer je policiji kompanija „Merkator“ dostavila dopis u kome se navodi da su oni vlasnici parcele, saopštili su iz inicijative „Premotavanje: Voždovac“.

Iako su oni izvestili svoje komšije da je događaj otkazan, neki voždovčani ipak su se okupili ispred bioskopa da iskažu svoju podršku i pokažu značaj filma za ovaj kraj.

Iz Inicijative „Premotavanje: Voždovac“ zahvalili su svima na dolasku, i poručili da borba za javni kulturni prostor na Voždovcu tek predstoji.

Opština Voždovac, koja broji skoro 160 hiljada stanovnika, nema nijedan prostor namenjen samo kulturi“, podsetili su oni.

Bioskop „Voždovac“ koji je bio u vlasništvu „Beograd filma“ ’97 prestao je sa radom nakon čega je 2007. privatizovan. Prošla je decenija, a pitanje bioskopa nije se rešilo. Zgrada bioskopa propada iz dana u dan, kao i kulturni život opštine Voždovac.

Sporne privatizacije i nejasno vlasništvo

U procesu sporne privatizacije “Beograd filma” o čemu su mediji ranije pisali, bioskop Voždovac zajedno sa ostalima, postao je vlasništvo biznismena Nikole Đivanovića, kako je pisao nedeljnik Vreme.

Đivanović je na brzinu prodavao legendarne beogradske bioskope, krišom, vrteći u krug mnoštvo firmi kako mu se ne bi ušlo u trag. Saznalo se i to da je godinu dana pošto je kupio Beograd film, pet bioskopa prodao Ivici Todoriću za 18 miliona evra, vlasniku hrvatskog „Agrokora“, u čijem su sastavu trgovine „Idea“” navodi se u jednom od tekstova ovog nedeljnika o privatizaciji “Beograd filma”. Neke od firmi preko kojih je vršio prodaju su i kiparske Zerosum i Šatnel, navodi Vreme. Prema sadašnjim podacima katastra nepokretnosti i agencije za privredne registre, vlasnik bioskopa je kompanije “Beovona” u vlasništvu Šatnela sa Kipra, ali postoji i upisan zahtev za ispravkom greške od 30. marta 2017. iako nije precizirano o kakvoj se grešci radi. Okolno zemljište pripada firmi “Korny” registrovanoj za projektovanje, iz Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari